De universiteit van Berkeley, ooit de bakermat van de ‘Free Speech Movement‘, heeft het bezoek van de rechtsconservatieve commentator en succesauteur Ann Coulter geannuleerd. Dit naar eigen zeggen omdat de veiligheid van het evenement niet kan worden verzekerd.

De populaire schrijfster werd uitgenodigd door de Young America’s Foundation, een vereniging voor jonge conservatieve studenten. Initieel gaf de universiteit aan te willen meewerken, maar gaf het steeds meer moeilijke eisen door. Zo moest het evenement in de middag doorgaan en waren enkel studenten welkom. Ann Coulter bleef echter akkoord gaan met die eisen omdat de rechtse polemiste per se wou spreken aan de symbolisch belangrijke universiteit.

Het ziet er dan ook naar uit dat Coulter het gevecht met plezier wil aangaan en zich niet laat afschrikken door linkse dreigingen met geweld. Zelf zegt Coulter zeker van plan te zijn te gaan spreken volgende week, annulering of niet.

Links tegen rechts

Voor de politieke linkerzijde is Ann Coulter een ongewenst figuur. Ze neemt vaak heel erg rechtse standpunten in en gaat hard in tegen politiek correcte standpunten. Haar boek ‘Adios America: The Left’s Plan to Turn Our Country Into a Third World Hellhole‘ was een bestseller en zou mee aan de basis gelegen hebben van het – populaire – anti-immigratiestandpunt van Donald Trump. Ook haar andere boeken zijn steevast een aanval op de linkerzijde.

De Young America’s Foundation is erg ontevreden met de annulering en reageerde scherp: “Dit is een duidelijk geval waarin publieke universiteiten belastinggeld gebruiken om conservatieve sprekers tegen te houden en enkel linkse stemmen aan het woord te laten.” Ze wijzen erop dat de voormalige president van Mexico, Vincente Fox, enkele dagen terug wel nog mocht langskomen en er de huidige president van de VS mocht beledigen en uitlachen.

“We hebben niet de intentie om ons neer te leggen bij deze ongrondwettelijke daden”, aldus de organisatie en ze plannen dan ook om het evenement toch te laten doorgaan. Vorige week nog werd een evenement met de bekende conservatief David Horowitz afgelast aan dezelfde universiteit. Dezelfde excuses die men nu tracht toe te hanteren bij de annulering van het optreden van Ann Coulter werden toen ook toegepast door de universiteit: Horowitz moest op een andere plaats en een slecht passend uur spreken. De kosten voor de organisatie zouden oplopen tot bijna 8.000 dollar waardoor Horowitz het evenement dan zelf maar liet varen.

Niet de eerste keer

De universiteit kwam eerder dit jaar nog in het nieuws toen er zware rellen uitbraken wanneer de conservatieve provocateur en ‘enfant terrible’ Milo Yiannopoulos er kwam spreken. Die moest worden geëvacueerd, de universiteit vergrendeld en de politie moest extra manschappen laten aanrukken om de extreem-linkse relschoppers in toom te houden.

President Trump kon dat geweld van ‘Antifa’ en de houding van de universiteit niet smaken en dreigde er mee om de federale fondsen aan de universiteit in te houden als men het recht op vrije meningsuiting niet wil respecteren.

De systematische achteruitstelling van bepaalde denkbeelden en het bijhorende geweld tegen andersdenkenden in Berkeley zorgden er voor dat dit weekend een bijeenkomst werd georganiseerd door Trump-supporters.

Links hield haar eigen betoging op hetzelfde moment en wilde het rechtse feestje verhinderen. Beide groepen kwamen snel tot een bloedige confrontatie, die ‘The Battle for Berkeley’ werd gedoopt. De politie had de opdracht van de burgemeester gekregen niet in te grijpen waardoor er heel veel op de vuist werd gegaan. Het ziet er naar uit dat er volgende week donderdag een nieuw hoofdstuk over Berkeley zal worden geschreven.