Het Binnenlands Ministerie van Turkije communiceert dat het 412 verdachte Koerdische militanten heeft aangehouden tijdens een grootschalige operatie van de veiligheidsdiensten gisterennacht. In dezelfde persmededeling meldt Ankara dat het 131 IS-verdachten heeft aangehouden in de afgelopen week. Dat meldt AP.

De politiediensten hebben volgens het Turkse Binnenlandse ministerie 412 Koerden opgepakt op verdenking van illegale activiteiten. De verdachten werden opgepakt in een grootschalige operatie in 21 provincies woensdagavond laat.

In dezelfde mededeling meldt het ministerie dat het ook 131 verdachten heeft aangehouden in de afgelopen op basis van banden met de terreurgroep IS. Dit tijdens operaties in 13 provinciën.

Koerdische tunnelaanslag

De grootschalige razzia’s in Turkije komen er vlak nadat de PKK (de verboden Koerdische Arbeiderspartij) de verantwoordelijkheid opeiste voor een bomaanslag op 11 april op een politiecomplex in Diyarbakir, Zuid-Oost-Turkije. Hierbij vielen drie doden. Op foto’s is een gebouw te zien dat volledig vernietigd is. De PKK liet weten dat het 2,5 ton aan explosieven onder het complex had geplaatst met behulp van een tunnel.

De incidenten spelen zich af luttele dagen voor het geplande Turkse referendum op 16 april over een nieuwe grondwet die Turks president Recep Erdogan (AKP) meer macht zou geven. Momenteel geniet de ‘nee’-stem een kleine voorsprong in de peilingen. De Koerdische minderheid in Turkije is veelal tegen de nieuwe grondwet gekant.

Ook in eigen contreien leverde het referendum spanningen op toen op 30 maart rellen uitbraken tussen etnische Koerden en Turken aan de Turkse ambassade in Brussel.

De clandestiene PKK ligt al sinds 1984 in open conflict met Ankara in een gewelddadige zoektocht naar statelijke zelfstandigheid. Men schat dat sinds de aanvang van het intern conflict meer dan 40.000 doden zijn gevallen, voornamelijk Koerden.

Het lijkt vele kenmerken te hebben van een volledige burgeroorlog. #PKK #Kurdistan

Publiée par SCEPTR sur jeudi 13 avril 2017

Turkse mislukte coup van 2016

Sinds de mislukte couppoging in de zomer van 2016 leven voor- en tegenstanders van Erdogan (meer) op gespannen voet. In nasleep van de gefaalde staatsgreep werden duizenden dissidente journalisten, academici, militairen en politici gearresteerd of ontslagen door de Turkse overheid.

Een overzicht van de gearresteerde journalisten kan u vinden op de website turkeypurge.com.