In een interview met de tabloid New York Post laat Amerikaans president Donald Trump weten dat hij niet van plan is om troepen naar Syrië te sturen. De aanval was een reactie op een misdaad tegen de menselijkheid, maar Trump is niet van plan om Amerika opnieuw in die mate bij een oorlog in het Midden-Oosten te betrekken. 

Trump nam de onduidelijkheid weg die bij sommigen was ontstaan: “We gaan niet naar Syrië, ons beleid blijft hetzelfde, niks is veranderd”. De Amerikaanse president noemde Bashar al-Assad een slachter en een barbaar omwille van diens vermoedelijke gebruik van zenuwgas op weerloze burgers, maar zei dat de raketaanval van vorige week niet het begin was van een nieuwe campagne om de Syrische president af te zetten.

“Onze grote missie is om IS van de kaart te vegen, dat is het altijd geweest, maar wanneer je kinderen ziet stikken, als hun longen opbranden, dan moeten we hem (Assad, red.) raken en hard raken.” De Amerikaanse raketaanval noemde hij dan ook een “humanitaire daad”.

Het is zeer moeilijk om de finale goedkeuring te geven wanneer je weet dat het gaat om mensenlevens.

Op de vraag of hij als nieuwe president het een moeilijke beslissing vond om de aanval te bevelen zei hij: “Het is zeer moeilijk om de finale goedkeuring te geven wanneer je weet dat het gaat om mensenlevens. We hebben er veel over gedebatteerd, we konden een grotere aanval doen of meer doelen raken, maar we denken dat dit een gepast eerste signaal was.” Hij zei ook: “Ik hoop dat Assad geen gifgas meer gebruikt”.

Het was bedoeld als een kort interview van een kwartier, maar liep uit tot een dubbel zolang gesprek. De journalist noemde de Amerikaanse president gracieus, energierijk en gefocust. Trump beantwoorde elke vraag en nodigde uit tot meer vragen terwijl zijn assistenten hem naar de volgende afspraak probeerden te begeleiden.

Rusland & Obama

Op de vraag hoe ernstig hij de dreiging vindt die Rusland vormt en of hij nog altijd denkt of er ruimte is om met dat land samen te werken zei Trump dat ze “niet meteen op dezelfde golflengte zitten om het zacht uit te drukken”. En nog: “Poetin moet zien wat voor een barbaar Assad is, het is een zeer slecht symbool voor Rusland als Assad kinderen vergast en ‘barrel bombs’ gebruikt.” Hij hoopte op medewerking van Poetin, maar gaf toe niet zeker daarvan te zijn.

Vooral het feit dat Syrië chemische wapens kon gebruiken nadat het verondersteld werd al haar gifgasvoorraad te hebben vernietigd na een akkoord met Obama in 2013 zat de Amerikaanse president erg hoog. De vorige Amerikaanse regering had hier erg mee uitgepakt, maar ze bleken bij de neus genomen te zijn.

Op de vraag of dat dit iets veranderde over Trump zijn visie over het nucleair akkoord met Iran zei de President resoluut ‘nee’: “Ik hoef er niet bij stil te staan, die deal was de slechtste deal ooit, het is een schande dat zo een zaak ooit werd ondertekend. Het zorgde er voor dat Iran, dat op instorten stond, nu een lokale grootmacht is.” Trump is er nu al van overtuigd dat Iran het akkoord niet zal naleven.

Samen met deze problemen komt dan nog eens de toegenomen agressie van Noord-Korea erbij. Daarop zei Trump :“Ik wist dat ik een puinhoop zou erven, maar het is erger dan ik dacht.” Na de machtsoverdracht in januari had Trump nog wel wat lof voor zijn voorganger, maar sinds het nieuwe afluisterschandaal, waaruit bleek dat toplui uit de Obama-regering informatie lekten om personen rond Trump en Trump zelf te beschadigen, is Trumps respect voor oud-president Barack Obama (Dem.) helemaal verdwenen, zo blijkt uit het interview.

‘Schaduwpresident’ Bannon

In hetzelfde interview werd er ook gevraagd of de president nog vertrouwen had in Steve Bannon. Daarop kwam geen duidelijk ‘ja’. De president zei dat hij Bannon graag heeft, maar ook zonder hem verder kan: “Steve is een goeie kerel, maar ik heb hen gezegd dat ze het moeten oplossen, of ik zal het doen.”

Chinese vriend

Tenslotte kwam hij ook terug op het staatsbezoek van Chinees president Xi Jinping. Die zou meteen begrepen hebben waarom Trump besliste om de aanval in Syrië uit te voeren.
Verder kwamen ze op persoonlijk vlak ook bijzonder goed overeen: “Not good, but great”.

De ontmoeting tussen de machtige wereldleiders werd even onderbroken door de kleindochter van Trump die Chinees aan het leren is en een liedje zong voor de Chinese president. Xi was volgens haar trotse grootvader erg onder de indruk van haar Chinese taalvaardigheid.