Terreuraanslag Parijs: wat we nu weten

1
887

In Parijs zijn gisteren een dode en drie gewonden gevallen bij een terreuraanslag. Om 20u50 gisterenavond stond een politievoertuig stil voor een verkeerslicht aan de Champs-Elysées toen een man het vuur opende op de wagen met een Kalasjnikov. Een politieman is ter plaatse overleden, twee andere politiemensen en één omstaander raakten gewond. Zij zijn intussen niet meer in levensgevaar. Islamistische terreurgroep IS eiste de aanslag op.

De dader werd tijdens de aanslag door de riposterende politiemannen neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen. President Hollande deelde tijdens een toespraak over de feiten mee dat het waarschijnlijk gaat om een terroristische aanslag en dat de antiterrorismesectie van het openbaar ministerie een onderzoek opent. Ongeveer gelijktijdig met de feiten, eiste IS de aanslag op via het aan aan IS gelieerde communicatiekanaal Amaq.

Later in de nacht verklaarden gerechtelijke bronnen dat de dader een 39-jarige man met de Franse nationaliteit betrof. De dader was al eerder gekend voor poging tot doding van politieagenten. Op heden wil het openbaar ministerie de precieze identiteit van de dader niet vrijgeven om het onderzoek niet te schaden. Dit deed onmiddellijk vermoeden dat men nog op zoek was/is naar medeplichtigen of mededaders.

Abuis

Persagentschap Reuters meldde dat er een arrestatiebevel zou zijn uitgevaardigd tegen een man die de trein nam van Parijs naar Brussel. Later in de nacht bleek dat het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken een arrestatiebevel uitvaardigde voor een man die door België gesignaleerd werd. Echter, in tegenstelling tot wat eerder beweerd werd, zou er geen link zijn met de aanslag van gisterenavond. De man in kwestie bood zich intussen aan aan een politiecommissariaat in Antwerpen.

Er zouden in de loop van de nacht ook huiszoekingen zijn uitgevoerd. Echter, het openbaar ministerie heeft daar op dit ogenblik nog niets over gecommuniceerd.

Identiteit dader

In hun communicatie over de aanslag vermeldde het aan IS-gelieerde perskanaal Amaq dat de aanslag zou zijn gepleegd door ‘Abu Yussuf al-Belgiki’, wat deed uitschijnen dat de dader in kwestie een band zou hebben met België. Echter verklaarde Minister Jambon (N-VA) aan het VTM-nieuws formeel dat er geen link met België bevestigd is.

IS-strijders voegen vaak het land van herkomst toe aan een ‘nom de guerre’, in dit geval: ‘de Belg’. Maar het is evenwel mogelijk dat de dader voorheen simpelweg in België verbleef terwijl hij de Franse nationaliteit genoot, hetgeen ook wordt vermoed door verschillende media.

Deze ochtend bracht onder meer GeenStijl de werkelijke naam van de dader naar boven. Het zou gaan om Karim Cheurfi, die in 2001 al werd veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor het schieten naar politieagenten. Karim Cheurfi is dan de echte naam van Abu Yussuf al-Belgiki. Dat de man, die normaliter tot 2021 in de cel had moeten zitten, vrij rondliep komt door het feit dat zijn straf is ingekort tot 15 jaar in 2005. The Telegraph stelt dat de man zelfs onlangs werd ondervraagd over de mogelijk aankoop van wapens om politiemensen te doden.

Steunbetuigingen

Naar vaste gewoonte kwamen er steunbetuigingen binnen van staatsleiders over de gehele wereld. Zo betuigde onze premier Michel zijn medeleven. Ook Duits bondskanselier Angela Merkel en de Britse regering boden hun medeleven aan de Franse president. President van de Verenigde Staten Donald Trump sprak over “een vreselijke aanslag”.

Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs in 2015 werden in Parijs alleen al zes aanslagen gepleegd.

  • Likoed Nederland

    Hebben ze een terrorist zo maar doodgeschoten?

    Dat mag toch niet?

    Wat zal de wereld boos zijn op Frankrijk!

    O nee, dat is alleen zo als Israël het doet.