In de nasleep van de controversiële uitspraken van Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir wordt de stemming van haar beleidsnota uitgesteld. De meerderheid schuift de kwestie daardoor een week op en gaat een moeilijke stemming uit de weg.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir stak maandag in een post op Facebook de hand uit naar de CD&V, zij het halvelings. Dit nadat ze eerder de CD&V “de nieuwe moslimpartij” noemde. Haar woorden slikt ze niet in, maar de N-VA’ster zegt wel verder te willen werken met de christendemocraten. Ze excuseerde zich ook bij premier Charles Michel (MR).

De excuses die CD&V had gevraagd kwamen er vooralsnog niet. Daarom was het spannend hoe de stemming van de beleidsnota van Demir in de commissie Bedrijfsleven zou uitdraaien. Het kwam echter niet tot een stemming in de opvallend druk bijgewoonde vergadering.

Uitstel, geen afstel

Johan Klaps (N-VA) stelde voor om de stemming uit te stellen en zei hiermee het voorstel van MR bij te treden. “Als de premier, of de fractie van de premier, iets vraagt, ben ik als loyale meerderheidspartner geneigd daarop in te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de premier daartoe zijn redenen heeft. het is een duidelijk signaal van de premier dat we niet zomaar kunnen overgaan tot de orde van de dag en dat bijgevolg overleg nodig is”, vertelt CD&V-fractievoorzitter Servais Verherstraeten over het voorval.

CD&V lijkt de controversiële uitspraken van Demir nog niet te hebben vergeven, al sluit de meerderheid wel de rangen. De bespreking wordt volgende week voortgezet.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/