Oppositiepartij sp.a wil graag met CD&V een wisselmeerderheid in het parlement vormen om een meerwaardebelasting in te voeren in België. Dat zei Kamerlid Meryame Kitir (sp.a) in De Zondag. De uitspraken komen er nadat eerder deze week er (opnieuw) discussie over werd gevoerd binnen de meerderheid en in de media.

In een weekendinterview vraagt sp.a-Kamerlid Kitir zich af “waar Beke op wacht?”. De socialiste doelt hiermee op het concept van de meerwaardebelasting. De socialiste wil die er graag zien komen middels het samenwerken van de regeringspartij CD&V buiten de meerderheid en met de sp.a.

🗯@MeryameKitir in @DeZondag : sp.a biedt CD&V wisselmeerderheid aan voor een meerwaardebelasting. pic.twitter.com/3Ht4SDqhXv

CD&V – N-VA & Open Vld

Het voorstel komt niet uit de lucht gevallen: Niet alleen is sp.a al heel lang voorstander van een dergelijke taks, maar kwam het concept weer op de voorgrond nadat Bart De Wever woensdag in het TV-programma Van Gils & Gasten had verklaard bereid was om te onderhandelen met de CD&V over de materie: “Rond de tafel zullen we een compromis moeten vinden”. Maar niet veel later werd het al snel duidelijk dat er niet echt deuren werden opengedaan. Zowel regeringspartij N-VA als Open Vld verklaarden snel achteraf dat de taks er niet komt: “Rechtvaardige fiscaliteit ja, meerwaardebelasting nee”.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten: "Loyauteit is ook elkaars rode lijnen respecteren."Bekijk het volledige gesprek op http://deredactie.be/permalink/2.49537?video=1.2957030

Publiée par Terzake sur jeudi 20 avril 2017

 

Daardoor staat CD&V ietwat geïsoleerd binnen de regering omtrent meerwaardebelasting. Premier Charles Michel (MR) zei nochtans tijdens zijn beleidsverklaring in 2016 dat “we de voorstellen inzake de belasting op de aandelen met inbegrip van de meerwaarden [zullen] onderzoeken [en voorleggen] aan de regering”. Maar het is onwaarschijnlijk dat dit er in dit partijpolitiek opbodklimaat direct zit aan te komen.

Sp.a tracht dan maar de druk op de regeringsketel langs links op te voeren. Kitir: “Mocht het Wouter Beke menens zijn en zijn partij wil écht werk maken van een eerlijke fiscaliteit, dan kunnen ze daarvoor bij de oppositie terecht. CD&V hoeft het voorstel voor een meerwaardebelasting dus nog niet definitief te begraven. Wij nodigen Wouter Beke uit voor een wisselmeerderheid.”

Waar wacht je nog op, Wouter Beke?

Kitir vindt dat dit noodzakelijk is omdat “deze regering telkens opnieuw maatregelen [neemt] die enkel de gezinnen raken, zoals extra taksen. Een bijdrage van de grote vermogens staat daar nooit tegenover. […] Ons voorstel ligt klaar. Waar wacht je nog op, Wouter Beke? Of is het ook jullie enkel te doen om holle woorden in plaats van daden te tonen?”

Wisselmeerderheid

Het is niet de eerste maal dat een dergelijk voorstel te horen is van de oppositie. Eerder in januari zei federale fractieleider voor Groen en Ecolo, Kristof Calvo, ook een meerwaardebelasting te willen invoeren met een wisselmeerderheid met CD&V. Calvo zei toen: “Er is een maatschappelijke meerderheid voor een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. Als CD&V echt wil, is veel mogelijk via een wisselmeerderheid. Het parlement moet haar verantwoordelijkheid nemen.

De sociaaldemocraten in de Kamer (PS en sp.a) hebben samen 36 zetels, de christendemocraten (CD&V en cdH) samen 27. De Groene fractie heeft er samen 12. Alles samen maakt dat 75 zetels op een totaal van 150. Dat is dus niet genoeg om een meerderheid te vormen. De communistische PVDA heeft weliswaar nog twee zetels en kan mogelijk depanneren. Dat een wisselmeerderheid er evenwel komt, is onwaarschijnlijk gezien dat voor een regeringscrisis zou kunnen zorgen en het reeds eieren lopen is binnen de meerderheid.

Meerwaardebelasting?

De meerwaardebelasting waarover sprake is een taks op de winsten die worden gemaakt uit het verkopen van aandelen. CD&V wil daarbij een taks van dertig procent invoeren op die ‘meerwaarde’ (vanaf men daarmee meer dan 50.000 euro verdient).

De partijen met een meer liberaal economisch programma N-VA en Open Vld vrezen echter dat dit op de schouder zou komen van de reeds zwaar belaste Vlaamse middenklasse.

1 REACTIE