Slapstick met Britse politie ook in België mogelijk?

1
1227

Op internet dook vandaag weer het filmpje op van de Britse politie die tracht een man met een mes te overmeesteren. Op het oude filmpje, dat al enkele jaren op internet circuleert, zien we hoe een achttal Britse politiemensen een man, gewapend met een mes, trachten uit te schakelen door middel van pepperspray.

Hoewel over de echtheid van élk filmpje op internet heden ten dage te twijfelen valt, heeft het er alle schijn naar dat het een werkelijke politietussenkomst betreft. Net zoals in Nederland, is ook in het Verenigd Koninkrijk niet elke politieman gewapend met een pistool. Op het filmpje is ook te zien dat de gewapende dader heel weinig last heeft van de pepperspray. Het is inderdaad zo dat sommige mensen beter tegen de effecten van de spray kunnen, die normaal gezien tijdelijke verblinding en irritatie aan de ogen moet veroorzaken.

Niet mogelijk in België

In België zullen we zulke tussenkomst alleszins niet in het straatbeeld zien. Document GPI 48 uit 2016, dat de opleidingen geweldbeheersing bij de politie regelt, voorziet dat politiemannen een persoon gewapend met een mes kunnen neutraliseren door gebruik te maken van een vuurwapen. Op voorwaarde uiteraard dat voldaan wordt aan de principes van de wettelijkheid, de opportuniteit en de proportionaliteit, zoals bij elk gebruik van geweld.

Dat vuurwapengebruik bij een aanval met een mes noodzakelijk kan zijn, kan u in onderstaand filmpje zien, waar de dader veel actiever aanvalt dan in het Britse filmpje. Verschillende oefeningen en werkelijke aanvallen leren dat een verdachte met een mes tussen de vijftien en de twintig meter kan afleggen op de tijd die een politieman nodig heeft om zijn wapen te trekken en te gebruiken.


De man in het eerste filmpje wordt uiteindelijk uitgeschakeld door de Britse politie met een taser, een zogenaamd less-lethal weapon dat een neutraliserende stroomstoot geeft. Sinds kort loopt in twee Brusselse politiezones een pilootproject voor het gebruik van zulke tasers. De integratie hiervan zal – bij positieve evaluatie van het project – in de toekomst kunnen worden opgenomen in de GPI 48.

Het bezitten zowel als het dragen van pepperspray en taser zijn verboden voor burgers in België.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/