De Verenigde Naties verkozen Saoedi-Arabië vorige vrijdag tot lid van de VN-Commissie voor Vrouwenrechten. België steunde de kandidatuur van een van de meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld en dat lokt heel wat boze reacties uit.

“Dit is als het benoemen van een pyromaan tot chef van de brandweer”, reageerde directeur van de NGO UN Watch Hillel Neuer. In Saudi-Arabië kunnen vrouwen worden gestenigd, ze mogen er niet met de auto rijden en op bepaalde plaatsen mogen ze gewoon niet komen. Ondanks dit alles raakte het land vrijdag met 47 van de 54 stemmen verkozen in de VN-commissie voor vrouwenrechten.

Dat België bij de 47 voorstemmers was stoot heel wat mensen tegen de borst. Wouter De vriendt, kamerlid voor Groen, noemt de stemming een ‘schande’. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof reageert onthutst: “Hallucinant dat Saoedi-Arabië lid wordt van de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw“.

Minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) nuanceert de stemming. “Met zo’n land wil ik de gelegenheid kunnen hebben om hen met de neus op de feiten te drukken”, laat hij weten aan VRT. “Het zou gemakkelijker zijn om samen te zitten met landen als Nederland en de Scandinavische landen, maar door dat te doen, ga je op geen enkele manier de situatie van vrouwen in Saoedi-Arabië laten vooruitgaan. Ik heb het liever om te spreken met iemand die een andere mening heeft, dan hen de rug toe te keren en zeker te zijn dat er niets zal verbeteren voor de vrouwen in dat land”.

Partijgenoot Bart Somers is het echter niet eens met zijn voorzitter. Volgens de fractieleider voor Open Vld in het Vlaamse parlement en burgemeester van Mechelen is het feit dat Saoedi-Arabië lid wordt van de VN-Commissie voor Vrouwenrechten een “belediging voor alle vrouwen, waar ook ter wereld”.

4 REACTIES

  1. Het is nogal hypocriet hier nu verontwaardigd over te zijn. Er zijn hier politieke partijen die geen probleem hebben met religies, die wat betreft de positie van de vrouw, op zijn minst afwijkende meningen hebben met wat in het Westen leeft als ideaal. Kritiek op deze religies wordt door die partijen al gauw weggezet als polariseren, stigmatiseren en fobie. Als je kritiek hebt op SA, dan ook op degenen die, misschien minder vérgaand dan SA, ook niet heel vrouwvriendelijk zijn.