Als het van de Open Vld van voorzitster Gwendolyn Rutten afhangt stopt de overheid met het financieren van religies. Rutten laat dit Paasweekend weten te willen sleutelen aan grondwetsartikel 181, dat de financiering regelt voor erediensten en de vrijzinnigheid. Volgens N-VA voorzitter Bart De Wever is het niet opportuun om nu dit debat te voeren. De bisschoppenconferentie van België noemt het voorstel op haar beurt “onvoorzichtig“. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 

De discussie rond de Beringse Fatih-moskee is een goed voorbeeld voor Rutten om het hele systeem van overheidsfinanciering voor religies in vraag te stellen. “De tijd is rijp om deze discussie aan te vatten. Alle religies moeten zichzelf bedruipen“, meent de Open Vld-politica. Enkel het patrimonium, dat volgens haar deel uitmaakt van een traditie en de financiering van historisch waardevolle gebouwen, wil Rutten buiten de discussie behouden.

Glijmiddel voor Europese Islam

Gwendolyn Rutten wil af van de financiering voor erkende moskeeën. “We gaan geld toch niet gebruiken als glijmiddel voor een Europese islam?”, aldus de Open Vld-voorzitster. De uitspraken komen niet uit het niets. Er is momenteel een debat gaande in het parlement om de buitenlandse financiering van moskeeën aan banden te leggen. Rutten ziet zich dan ook gesteund Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), die liet weten de erkenning van de Fatih-moskee te willen intrekken. “Waarom richt de minister zich op één enkele moskee, ze komen allemaal in aanmerking om hun erkenning te verliezen. Alle Diyanet-moskeeën doen in Vlaanderen aan politiek”, zegt Rutten.

Gemengde reacties

Sp.a-voorzitter John Crombez laat weten een debat over het schrappen van overheidsfinanciering voor religies “zeker bespreekbaar” te vinden. “De regeringen moeten in tussentijd wel dringend beleid voeren”, meent Crombez. Deze sprak zich al eerder kritisch uit over buitenlandse geldstromen richting islamitische gebedshuizen in ons land.

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het daarentegen “niet opportuun om nu dit debat te gaan voeren”. “De financiering is de vrucht van een historisch compromis en heeft niets te maken met de actuele problemen van buitenlandse inmenging”, aldus De Wever. De N-VA-politicus is het wel eens met de bedenking van Rutten dat alle Turkse Diyanet-moskeeën in aanmerking komen om hun erkenning te verliezen.

“We moeten de vraag stellen of subsidiëring door Vlaanderen van een door het Erdogan-regime bestuurde instelling wel kan”, meent De Wever. Ook Homans liet vandaag ontvallen dat ze alle Diyanet-moskeeën “op de rooster” wil leggen.

CD&V laat bij monde van fractieleider Servais Verherstraeten weten niet akkoord te zijn met het voorstel. “Ik heb liever volle kerken die publiek mee worden gefinancierd dan garageboxen waar misschien activiteiten worden ontwikkeld die ingaan tegen de samenleving”, liet Verherstraeten weten tijdens een interview op de VRT-radio.

De aanpassing van het grondwetsartikel rond de overheidsfinanciering van religies kan enkel gebeuren nadat het voor herziening vatbaar verklaard wordt om dan in de volgende legislatuur met een twee derde meerderheid aangepast te kunnen worden.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Jos

  Ik noem mezelf geen katholiek of protestant. maar waarom zouden deze mensen moeten bloeden omdat de islam duidelijk anti-westers is en onze cultuur (die toch een christelijke basis heeft) willen kapotmaken?

  • JRG

   Volledig akkoord : ikzelf ben atheist maar denk toch dat het christendom inherent is aan ONZE cultuur en dat moet zo blijven !!

 • Etienne

  Waarom moet een niet gelovige betalen voor iets dat hem niet interesseert ?