Duterte wil Europese leiders een pak rammel geven

0
1118

De Filipijnse president Rodrigo Duterte haalde opnieuw zwaar uit naar de criticasters van zijn war on drugs. Duterte gaat wel vaker verbaal in de clinch met de Europese Unie, de VS en de Verenigde Naties. Mensenrechterorganisaties schatten dat de Filipijnse drugsoorlog onderhand al meer dan 8.000 levens eiste. Dat brengt Reuters.

“Kom hierheen en we zullen praten want ik wil jullie slaan”, aldus de woorden van de Filipijnse president in een speech die hij vrijdag gaf. Rodrigo Duterte verwees naar de Europese leiders, die hij eerder deze week nog “hoerenzonen” noemde omdat zij hem aanmaanden om van zijn strenge anti-drugbeleid af te stappen. Zo adviseerde de Europese Unie Duterte om rehabilitatiecentra te bouwen, veeleer dan iedereen die betrokken is in de drugswereld op te sluiten in de gevangenis. Onzin, zo vindt de Filipijnse president, die een drugsoorlog voert in zijn land.

“Plat branden”

De relaties tussen Brussel en Manilla zijn er niet op verbeterd sinds Rodrigo Duterte president werd in juni 2016. De Europese leiders veroordelen Duterte’s harde beleid en goten dat vorige maand ook in een resolutie. In die resolutie neemt de Europese Unie stelling in tegen “de vele buitengerechtelijke vervolgingen” die plaatsvinden onder Duterte’s presidentschap. Voorts werd ook opgeroepen tot een internationaal onderzoek onder auspiciën van de VN-Mensenrechtenraad.

Duterte van zijn kant hecht weinig geloof aan de beschuldigingen van de ngo’s en mensenrechtenorganisaties actief in de Filipijnen. De Filipijnse president benadrukt dat de ordediensten enkel drugdealers doden als deze weerspannig zijn. Toch blijft de internationale gemeenschap dit tegenspreken, dit tot ongenoegen van Rodrigo Duterte, die enkele maanden geleden nog liet vallen de Verenigde Naties “plat te willen branden

War on drugs

Als burgemeester van Davao stond Rodrigo Duterte evenzeer bekend om zijn harde beleid tegen drugs en criminaliteit. Hij beweerde zelfs dat hij tijdens die periode eigenhandig drugsdealers heeft gedood en corrupte politici uit helikopters gooide. Duterte won dan ook de verkiezingen van vorig jaar omdat hij een gelijksoortige aanpak beloofde op nationaal niveau. Sedert juni 2016 gaan politie, leger en vigilantes hard van leer tegen de drugsbendes in het land. Vermoedelijk lieten zo’n 8.000 dealers en druggebruikers daarbij het leven. Daarnaast zorgde de draconische aanpak er ook voor dat ruim 700.000 drugscriminelen zich overgaven aan het leger en de politie, uit vrees om gedood te worden.

Volgens president Duterte dreigden de Filipijnen vorig jaar een ‘narcostaat’ te worden en was de harde aanpak dan ook de enigste optie. Het gebruik van marihuana en ‘shabu’ (crystal meth) zijn wijdverspreid in de Zuidoost-Aziatische archipel. Volgens schattingen zouden de Filipijnen tussen de 1,8 en 3 miljoen druggebruikers tellen, vooral jongeren uit de sloppenwijken horen bij die risicogroep.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/