Elke zes maanden houden VRT en De Standaard een politieke peiling. De resultaten van deze politieke barometer voor april 2017 geven N-VA 26,3 procent (-6,1 procent) en Groen 14,7 procent (+6,2 procent). Verliest N-VA dan stemmen aan Groen?

Resultaten barometer april 2017

Als we de resultaten van de politieke barometer voor april afzetten tegenover de resultaten van de vorige twee barometers (voor- en najaar 2016), merken we dat N-VA steeds verder wegzakt. De partij blijft echter wel met ruime voorsprong de grootste. Niet het VB profiteert van het verlies van N-VA, maar wel CD&V en Open Vld, die zich herpakken. Groen handhaaft zijn hoge score, terwijl sp.a wegzakt. PVDA blijft onder de kiesdrempel.

Ten opzichte van de verkiezingen van 2014 zien we eenzelfde trend. N-VA verliest zwaar. Groen komt als winnaar uit de bus. CD&V blijft status-quo, Open Vld en sp.a verliezen licht, VB wint licht. Als deze peilingen werkelijkheid worden, betekent dit dat de meerderheid in zowel Kamer als Vlaams parlement tien zetels verliest. Acht van de tien in beide parlementen verloren regeringszetels zijn van de N-VA. De huidige coalitie behoudt echter een comfortabele meerderheid in het Vlaams parlement. In het federaal parlement echter, zelfs als MR haar zetels behoudt, verliest de regering haar meerderheid.

Pro-Belgische staatshervorming in 2019 zonder N-VA?

De N-VA koos ervoor om in een federale regering te stappen zonder grote staatshervorming. Toen Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters de N-VA verlieten, klonk het eind 2016: ‘Door een beleid te voeren dat de PS niet zint, willen wij de communautaire appetijt in Franstalig België opwekken.’ Eveneens definieerde Bart De Wever de strategie van N-VA voor de verkiezingen van 2019: ‘Ofwel voortdoen met Michel II, ofwel onderhandelen met PS over einde België.’ Tenslotte ziet hij in het succes van de communistische PTB in Wallonië een enorme kans om een staatshervorming te realiseren: ‘Als de PTB fors wint, dan acht ik het niet uitgesloten dat de PS de vlucht vooruit neemt en met de PTB een coalitie probeert te vormen.’

Het verlies van de meerderheid op federaal niveau is slecht nieuws voor N-VA. Immers, in België hangt veel aan mekaar vast. Een andere meerderheid op federaal niveau betekent zo goed als zeker ook een andere meerderheid op Vlaams niveau. Een klassieke tripartite (CD&V/sp.a/Open Vld) haalt namelijk geen meerderheid in het Vlaams parlement. Dus is Groen altijd nodig. Is Groen in Vlaanderen nodig, zal deze partij altijd regeringsdeelname op federaal niveau nastreven. Hetzelfde mechanisme bracht de Open Vld vanuit federale regeringsdeelname in de Vlaamse regering, hoewel ze daar niet nodig was om een meerderheid te vormen.

Met de groenen erbij op het federale niveau, betekent naar alle waarschijnlijkheid zelfs een twee derde meerderheid. En die is nodig voor een staatshervorming. Aangezien binnen CD&V en Open Vld stemmen opgaan om bepaalde dossiers te herfederaliseren, kan de volgende regering, als deze peiling waarheid wordt, inderdaad een staatshervorming betekenen. Maar dan wel een pro-Belgische. En daarvoor heeft men N-VA al zeker niet meer nodig. Als N-VA niet in de volgende regering zit of geen staatshervorming kan realiseren, betekent dit het failliet van de strategie De Wever. Hij verklaarde ‘dit is de allereerste peiling die niet strookte met mijn buikgevoel.’

Cordon sanitaire?

De peiling van de VRT/De Standaad peilde ook naar de houding van de Vlaming ten aanzien van het cordon sanitaire. Een meerderheid van 54 procent is tegen, terwijl amper een derde voor het cordon is. Bij N-VA is maar liefst twee derde tegen het cordon sanitaire. Zelfs bij Groen zijn er meer tegen- dan voorstanders van het cordon. Nochtans stond oud-voorzitter Jos Geysels aan de wieg van dat cordon tegen het VB.

Ook tegenover een cordon rond PVDA staat de Vlaming afwijzend. Meyrem Almaci (Groen) verklaarde tegen samenwerking met het VB te zijn, maar voor samenwerking met de PVDA. Haar partij bestuurt al sinds 2012 met de PVDA in het district Borgerhout. Ook de PS wil niet horen van een cordon rond de communisten. Bart De Wever van zijn kant verklaarde tegen het cordon te zijn, maar wil in de feiten niet met het VB samenwerken: “We besturen niet met extremisten.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • PV

    Dé grote strategische fout van De Wever inderdaad. Herinner het met veel poeha gehouden congres over confederalisme. Wat is er van in huis gekomen? Noppes. Integendeel Vuye en Wouters werden met veel arrogantie wandelen gestuurd. Jammer, maar een cruciale fout. Ipv dit te zien als een belangrijk signaal werden ze neergezet als disloyaal. En wat nu? Een samenraapsel van links inclusief de CD&V? Hoed ons daarvoor.