In het licht van de penibele situatie van LGBT mensen die op de vlucht zijn kiest de organisatie achter het Pride Festival dit jaar voor ‘Crossing Borders’ als thema.

De LGBT gemeenschap gaat voor het Pride Festival elk jaar op zoek naar een actueel thema om een signaal te sturen naar beleidsmakers. Voor het Pride Festival 2017 ging de keuze naar ‘Crossing Borders’

De organisatie wil daarmee de kwestie van asiel en migratie door de bril van LGBT-migranten bekijken. Naast dit hoofdthema wil de organisatie het ook hebben over feminisme, burgerlijke sensibilisering, interseksualiteit, inclusie op de arbeidsmarkt en diversiteit van gezinnen.

‘Crossing Borders’ moet behandeld worden op tientallen activiteiten die worden georganiseerd gedurende het twee weken lange festival. Zo wordt er een tentoonstelling opgezet met portretten van LGBT-personen in Congo, waar homoseksualiteit nog niet aanvaard is. In het Cultureel Centrum Jacques Franck in Sint-Gillis gaan workshops over ‘drag kings’ door.

Europa geen veilige haven

Brits onderzoek wees uit dat mensen die op de vlucht zijn voor vervolging omwille van hun geaardheid vaak het slachtoffer zijn van mishandeling wanneer ze worden opgenomen in centra voor vluchtelingen.

Wie erom gekend staat LGBT te zijn wordt gepest of zelfs fysiek aangevallen door anderen in de centra. Volgens de slachtoffers krijgen zij geen bescherming van het aanwezige personeel.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/