Pakistan: student gelyncht omwille van ‘godslastering’

0
1526

Pakistan is sinds donderdag in de ban van de moord op een student journalistiek. Enkele ‘godslasterende’ Facebookposts werden hem fataal. Ondertussen lijkt het steeds minder waarschijnlijk dat die berichten van de student zelf kwamen.

Mede door de schokkende video’s die werden verspreid van het incident, is grote beroering ontstaan. Een 100-tal medestudenten strippen, schoppen en stenigen daarin een half naakte man. Mashal Khan zal uiteindelijk dood achterblijven. Een vriend van de 23-jarige student, Abdullah, kon nog net gered worden door de ordediensten. Abdullah was tijdens de lynchpartij koranverzen aan het opzeggen om zijn geloof te bewijzen.

Mashal Khan stond bekend om zijn linkse sympathieën op de campus, maar maakte verder geen anti-religieuze statements aan de universiteit van Mardan. Kort voor de moord gaf hij op zijn Facebookprofiel aan dat iemand berichten post in zijn naam. In de berichten wordt steun betuigd aan de Ahmadi-moslims, een strekking die ook door de Pakistaanse regering bij wet als ‘niet-moslim’ wordt beschouwd.

In de nasleep doet ook laureaat van de Nobelprijs voor de vrede Malala Yousafzai een opvallende oproep. Ze klaagt daarbij het gezeur van haar landgenoten over het islamofobe westen aan. Malala gaat zelfs verder: “niemand spreekt moedwillig kwaad over de naam van ons land of onze godsdienst… wijzelf bezorgen ons land en onze religie een slechte naam.” Ze vraagt ook dat politieke partijen zich uitdrukkelijk zouden uitspreken over het incident.

Blasfemiewetgeving

Op ‘godslastering’ staat in Pakistan de doodstraf. De wetgeving over ‘blasfemie’ zorgt regelmatig voor ernstige incidenten. Het meest bekende voorbeeld is gouverneur Salman Tasmeer. Hij brak een lans voor de slachtoffers van enkele betwistbare doodvonnissen onder de wet. De liberale politicus, gouverneur van Pakistaans Punjab, werd om die reden vermoord door zijn eigen lijfwacht in 2011.

De moordenaar van Tasmeer, Mumtaz Qadri, werd enkele maanden later al veroordeeld. Zijn ophanging volgde in 2016. Voor vele Pakistaanse soennieten is Qadri een martelaar. Zijn begrafenis werd bijgewoond door meer dan 100.000 sympathisanten. Zijn grafsteen is nog steeds een drukbezocht pelgrimsoord. Helaas is de gebeurtenis rond Mashal Khan geen alleenstaande gebeurtenis.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/