Orban verdedigt zichzelf en Hongaarse soevereiniteit in EP

0
2011

Te midden van aanslepende internationale en Europese kritiek op het beleid van Hongaars premier Victor Orban, heeft die laatste zichzelf woensdag verdedigd voor het Europees Parlement na aanvallen van onder meer de ALDE-fractieleider van de Europese liberalen Guy Verhofstadt (Open Vld). Orban had daarbij scherpe woorden voor de miljardair en linksliberale filantroop, George Soros, die wereldwijd initiatieven steunt voor meer open grenzen.

Centraal in de kritiek op Orban, die een nationalistisch beleid voert in zijn land met sterke grensbeveiliging om illegale migratie tegen te gaan, is een nieuwe Hongaarse onderwijswet. Deze wet zorgt voor een strengere controle op buitenlandse onderwijsinstellingen, gaat na of men wel een campus heeft in het thuisland.

Central European University

Concreet vreest men ervoor dat de nieuwe Hongaarse wet de ‘Central European University’ (CEU) zou kunnen sluiten. Dit is een onderwijsinstelling die door Soros is gesticht na de val van het communisme. Sindsdien is CEU een academische exportmachine in de regio is geweest van liberalisme in die delen van Europa die de “verschrikkelijke ideologieën” van communisme en fascisme hebben moeten doorstaan.

De universiteit telt 1.440 studenten, waarvan 335 van Hongarije zelf. De overige studenten zijn afkomstig uit 107 andere landen. De universiteit ziet zichzelf als een kampioen van vrije meningsuiting en heeft banden met universiteiten in Rusland, Kirgizië, Georgië en Kazachstan. De universiteit is geaccrediteerd in de Amerikaanse deelstaat van New York, maar heeft daar geen campus.

De regering van Orban echter, stelt dat de vrees critici ongegrond is en dat het niet wil dat de universiteit vertrekt.

https://twitter.com/BennettJonah/status/854749418372816896

Soros, rijke spin in een globaal web

Orban had vooral harde woorden voor Soros, wiens globale activiteiten de Hongaarse premier wantrouwt: “Ik weet dat de macht, grootte en het gewicht van Hongarije veel kleiner is dat die van de financiële speculant George Soros, die nu Hongarije aan het aanvallen is.” En nog: “Desondanks de levens te hebben verwoest van miljoenen Europeanen met zijn financiële speculaties, gestraft geweest zijnde in Hongarije voor deze speculaties en hij openlijk toegeeft een vijand te zijn van de euro, wordt hij alom geprezen door de topleiders van de EU”, aldus de Hongaarse regeringsleider.

Orban verwijst hierbij naar de financiële speculaties van Soros, onder meer tijdens de kredietcrisis van 2007-2008. Soros verwierf enorm veel geld met beursspeculaties, dat hij later is gaan inzetten voor zijn internationaal politiek activisme. Soros is goed voor circa 24,9 miljard dollar en is daarmee volgens Forbes de 23ste rijkste persoon op aarde. Eind 2008 moesten Soros en enkele andere ‘hedgefund’-managers verschijnen voor het Amerikaanse parlement om hun rol in de kredietcrisis te verantwoorden. Soros gaf toen toe dat hedgefunds een belangrijk deel uitmaakten van de ‘bubbel’ in de financiële markten.

Een hedgefund of hefboomfonds is een beleggingsfonds dat slechts open staat voor een beperkt aantal investeerders en dat andere beleggingskeuzes maakt dan een gewoon beleggingsfonds. Dit voornamelijk door in te zetten op relatieve prijsverschillen in plaats van klassiek te investeren in een product en te wachten tot wanneer dat geld opbrengt.

De NGO’s

Soros financiert via allerlei kanalen diverse linkse tot uiterst linkse organisaties en NGO’s over de hele wereld waaronder het extreemlinkse #BlackLivesMatter in de VS. In Hongarije wordt vooral energie aangewend om de migratiepolitiek van Orban te bekritiseren. Die laatste heeft de grenzen van zijn land sterker beveiligd sinds de aanvang van de asielcrisis om illegale migratie tegen te gaan. De grootste organisatie van Soros is Open Society. Die instelling opereert overal ter wereld en overkoepelt en coördineert de meeste inspanningen.

Orban is weinig tevreden over de praktijken van Soros hieromtrent: “George Soros en zijn NGO’s willen een miljoen migranten per jaar naar de EU verschepen. Hij heeft persoonlijk en publiekelijk dit beleid verkondigd en financiert een lening hiervoor. Je kan dit zelf lezen.” Orban ziet een kwalijk opzet in de plannen van Soros: “Om zijn belangen na te streven betaalt hij verschillende lobbygroepen die opereren onder het mom van middenveldorganisaties. Hij onderhoudt een netwerk met haar eigen promotoren, media, honderden mensen en een eigen universiteit”.

George Soros en zijn NGO’s willen een miljoen migranten per jaar naar de EU verschepen

Orbans regering wil graag de regels omtrent dergelijke NGO’s verstrengen waardoor ze bij de overheid moeten laten registeren of ze jaarlijks een buitenlands inkomen ontvangen van 7,2 miljoen forint of meer (ongeveer 23.100 euro).

Liberale kritiek: “you changed”

Bij de criticasters van Orban was onder meer de Belgische Europoliticus Guy Verhofstadt. In zijn rede voor het Europees Parlement haalde Verhofstadt zijn eerste ontmoeting aan met Orban in Budapest in ’89, een aantal maanden voor de mega-overwinning van Orbans partij Fidesz die een extra nagel klopte in de kist van het communisme in Centraal- en Oost-Europa. Verhofstadt vindt dat Orban veel meer sociaal-liberaal was toen, “een beetje zoals Emmanuel Macron”, de linksliberale presidentskandidaat in Frankrijk.

Maar, zei Verhofstadt echter tegen Orban, “je bent veranderd”. Verhofstadt verweet Orban om zijn “democratische principes gedumpt [te] hebben.” Verhofstadt drukte zijn ongenoegen uit over het beleid van Orban dat de ALDE-voorman “illiberaal” noemt. Verhofstadt vroeg Orban nog “hoe ver [hij] zal gaan” nu dat hij zelfs een universiteit wil sluiten. De regering van Orban duidt er evenwel op dat het sluiten van de Soros-universiteit niet op tafel ligt.


Ondanks de vele Europese kritieken, is de mogelijkheid om Hongarije te straffen beperkt. Alle 27 andere EU-lidstaten moeten akkoord zijn om sancties te heffen op Budapest en zeker in het rechtse Polen kan Orban een bondgenoot vinden.

Zaterdag beslist de Europese koepelpartij van Orban, de Europese Volkspartij (EVP) die christendemocraten verenigt in het Europees Parlement, of Orbans partij Fidesz moet vertrekken uit de EVP.