Honderdduizenden demonstranten protesteerden in de straten van Caracas en andere grote steden in Venezuela. Acht Venezolanen kwamen om het leven bij de protesten tegen de ‘staatsgreep’ die door het hooggerechtshof is gepleegd.

Het hooggerechtshof ontbond eind maart het Venezolaanse parlement, waar de oppositie sinds twee jaar een meerderheid heeft. Het hooggerechtshof wordt bevolkt met pionnen van president Nicolás Maduro. Maduro wil de macht niet uit handen geven en weigert af te treden ondanks zijn verkiezingsnederlaag in 2015.

Het streng socialistische bewind van president Maduro probeert zich staande te houden door repressie en steeds verdergaande bevoegdheden voor de uitvoerende macht. Zo liet Maduro onlangs bakkers arresteren omwille van een broodtekort. Door het laten ontbinden van het parlement heeft de regering van Maduro de oppositie nu volledig buitenspel gezet.

Acht doden

De oppositie kreeg hierdoor echter een ongezien momentum en roept haar medestanders al weken op om te protesteren. Honderdduizenden demonstranten gingen in op de oproep en kwamen de straat op.

Er stierven al acht Venezolanen bij de dagenlange protesten. Een jongen van achttien die niet betrokken was bij de protesten kwam om het leven toen hij onderweg was naar een voetbalveld. De student werd geraakt door een verdwaalde kogel van een agent.

Oppositie gaat door

De oppositieleiders zijn niet van plan op te houden met hun acties en riepen de Venezolanen op om ook vandaag weer de straat op te gaan. “Zelfde tijd, zelfde plaats. Als we vandaag met miljoenen waren, zijn we morgen met nog meer”, liet oppositieleider Henrique Capriles verstaan.

Het gaat in het streng socialistische land al langer van kwaad naar erger. Ondanks het feit dat het land de grootste olievoorraden heeft ter wereld kampt het met voedseltekorten en onrusten. Recent nog slaakten vissers een noodkreet nadat velen onder hen uit armoede en wanhoop waren overgestapt naar piraterij en smokkel. Daarbij vielen meerdere doden.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/