In de nasleep van de oproep door CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert tot het afschaffen van de dubbele nationaliteit liet N-VA weten het voorstel te steunen. Meerderheidspartij Open VLD en oppositiepartij sp.a maken nu echter duidelijk dat ze niet warm lopen voor het voorstel.

In een tweet deed CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert onlangs een ondubbelzinnige oproep om de dubbele nationaliteit af te schaffen. “Uit de dubbele nationaliteit komt niets goeds voort”, maakte Bogaert gisteren duidelijk in Terzake. “Je zou denken dat het een overgangsmaatregel is omdat mensen tijd nodig hebben om zich aan te passen. In feite werkt het omgekeerd. Ik stel alleen maar vast dat men door die dubbele nationaliteit hier campagne komt voeren. Straks komt men in Europa campagne voeren voor de doodstraf”, aldus Bogaert.

De oproep kwam er nadat het ja-kamp nipt de overwinning behaalde in het Turks referendum in Turkije over een nieuwe grondwet die Turks president Recep Erdogan (AKP) meer macht gaat geven. Bij de Turken in België was die overwinning echter helemaal niet nipt: de Turkse diaspora in België stemde het meest uitgesproken voor Erdogan van alle Turkse gemeenschappen in de wereld (77,1%).

Hendrik Bogaert staat wat deze oproep betreft zeker niet alleen in zijn partij. Enige tijd geleden reageerde CD&V bij monde van partijvoorzitter Wouter Beke nog genuanceerd positief toen Zuhal Demir (N-VA) in een interview een lans brak voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Wouter Beke vond het toen naar eigen zeggen “logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft”. Jongerenvoorzitter van CD&V, Sammy Mahdi, liet vorige maand een gelijkaardig geluid horen: “Ik zie het nut niet in van de dubbele nationaliteit”.

Na enkele weken van conflict tussen N-VA en CD&V lijken beide meerderheidspartijen elkaar nu te vinden bij dit voorstel. Bogaert kreeg meteen steun van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar deze vroeg zich wel af in hoeverre het voorstel kan gedragen worden en of het niet eerder om een leeg ballonnetje gaat. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever wil over de partijgrenzen heen werk maken van ‘het uitdoven van de dubbele nationaliteit’.

Open VLD niet mee

De liberalen zijn echter niet enthousiast over Bogaerts initiatief. “Het is bijna onmogelijk om de dubbele nationaliteit van Turkse Belgen af te pakken zonder te botsen met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel”, zegt Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter aan De Tijd. “We moeten inderdaad vermijden dat buitenlandse conflicten geëxporteerd worden naar onze samenleving. Maar met een simpele algemene regel die de dubbele nationaliteit afschaft, zouden we ongewild veel mensen treffen van wie de Belgische nationaliteit niet ter discussie staat,” aldus de nationaliteitsspecialiste van Open VLD.

“Afschaffing helpt niet”

In een interview in De Ochtend (Radio 1) stelt sp.a-voorzitter John Crombez dat het afschaffen van de dubbele nationaliteit niet helpt. Crombez meent dat het nuttiger is om middelen te investeren in het opleiden van imams en het onderzoeken van geldstromen die hier gebruikt worden voor propaganda.

De sp.a politicus benadrukt dat het reeds de derde keer is in enkele maanden dat er vanuit de meerderheid gepleit wordt voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit. Crombez voegt er aan toe dat er telkens vanuit diezelfde meerderheid gezegd wordt dat het voorstel juridisch onmogelijk is. Volgens de partijvoorzitter is de afschaffing van de dubbele nationaliteit een symbooldossier.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Paul Bonnyns

  Wat is er nu grondwettelijk aan een dubbele nationaliteit?

 • JSW

  En ik die dacht dat die dubbele nationaliteit net een uitdrukking was van ongelijkheid voor de wet aangezien zo’n extra paspoort het wel héél gemakkelijk maakt om een middelvinger naar de Belgische wetten op te steken.

 • Kritische Geest

  Alle aspecten van nationaliteit moeten bekeken worden. Vervolgens bouw je gevolgen in naar mensen, zoals weigering om de Belgische nationaliteit te geven. Stemrechten beperken tot één land is ook een goed voorbeeld van een gevolg.

  Al te lang werd zowat elke vreemde cultuur, zonder enige reflectie naar gevolgen, massaal geimporteerd met de boot en treinladingen tegelijk*.

  Je moet ergens beginnen. Vandaag is een goed moment.

  *Is dergelijke houding een alternatief voor deportatie van de eigen bevolking?

 • 方腾波

  Een probleem oplossen doe je door het eerst vlijmscherp en duidelijk te benoemen. Niet door een compromis te zoeken voor een chaotische situatie.
  Het probleem is NIET de dubbele nationaliteit zelf. Het probleem is de dubbele nationaliteit van de moslims en al wie zich niet wil aanpassen aan onze democratische samenleving. In plaats van rechtlijnig de dubbele nationaliteit af te schaffen, verbind duidelijke strenge voorwaarden aan het verkrijgen van de belgische nationaliteit.
  Met een blinde afschaffing worden vooral de Vlaamse expats in het buitenland getroffen; dat kan toch niet de bedoeling zijn ? Als men mij dwingt, dan lever ik mijn belgische nationaliteit wel in, dan behoud ik mijn …. nationaliteit. Bye bye belgium.