Oostenrijks president roept alle vrouwen op een hoofddoek te dragen

7
6169

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen doet weer stof opwaaien. Op een discussieavond van de Europese Commissie in Wenen werd de president aangesproken over het thema islamofobie. Van der Bellen riep daarbij alle Oostenrijkse vrouwen op een hoofddoek te dragen, als een symbool van verzet tegen islamofobie. De uitspraak zorgde voor heel wat kritiek bij de christendemocratische coalitiepartner ÖVP en de rechtse FPÖ.

“Een oproep tot solidariteit met slachtoffers van islamofobie.” Zo beschrijft Van der Bellen zijn opvallende uitspraak in een discussieronde in het Huis van de Europese Unie. Naar aanleiding van een vraag over islamofobie, antwoordde de groene politicus dat “Als het zo verder gaat, we alle vrouwen moeten vragen om een hoofddoek te dragen. Alle. Uit solidariteit met diegenen die ze omwille van religieuze redenen dragen.” De uitzending van de discussieronde op de Oostenrijkse staatszender ORF dinsdag deed de gemoederen hoog oplaaien in het Alpenland.

Centrumpositie president in gedrang?

Naast vele reacties van gewone Oostenrijkers, vroeg zich onder andere ook professor Peter Bußjäger, die federalisme doceert aan de universiteit van Innsbruck, of het om een grap van Van der Bellen ging. De algemene secretaris van de rechts-conservatieve FPÖ Herbert Kickl meende dat Van der Bellen met zijn uitspraak het beginnende verzet tegen islamisering, dat ontstond in de context van het Europese verzet tegen Erdogan, nu simpelweg vertrapt. Manfred Juraczka, fractievoorzitter van de ÖVP in Wenen, stelde openlijk de vermeende centrumpositie van de Oostenrijkse president in vraag.

De aanval van Juraczka moet gelezen worden in een bredere context. De relatie tussen de linkerzijde en de christendemocraten van de ÖVP is al geruime tijd verzuurd. De wankele coalitie van christendemocraten (ÖVP) en socialisten (SPÖ) stevent af op vervroegde verkiezingen. De voorzitster van het Oostenrijkse Rekenhof, Margit Kraker (ÖVP), had daarbij geopperd een vaste legislatuurperiode in te stellen, wat Van der Bellen sterk bekritiseerde.

Ook de vraag omtrent dubbel burgerschap, waartegen de christendemocraten zich sterk kanten, wordt door Van der Bellen afgewimpeld als een non-issue. De vraag blijft hoelang deze coalitie nog kan standhouden en of Van der Bellen zich naar zijn presidentiële rol zal schikken.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Paul Bonnyns

  Hoe ziek kan de geest zijn?

  • Doordenker

   “Those Whom The Gods Wish To Destroy, They Make Mad First” – Prometheus.

   • rogier

    daarom lopen er zoveel zotten rond in de eu

 • rogier

  maar een volk heeft de leider die het gekozen heeft.

 • Jantje

  Ik zou graag hebben dat ALLE Vlamingen – bij uitbreiding Belgen – dit eens kunnen lezen. Misschien zou de euforie voor die “hippe groene jongens” snel bekoelen… Ik zeg wel: misschien. Want hele hopen zijn nog altijd zo naïef als een achterdeur als het om de Islam draait. Vrolijke, vrolijke vrie-ienden domineert nog steeds het denken van de “progressieve” bende.

 • Jean-Claude LURKIN

  Het is jammer genoeg niet de eerste keer dat Oostenrijk ons zo ‘n gevaarlijke en achterlijke gek aflevert , ook in de jaren dertig van de vorige eeuw hebben we al die mismaakte dwerg met zijn walgelijke ideeën moeten ondergaan , is dit misschien zijn kleinzoon ?
  Is groen ook niet de kleur van de iSSlam ? Moet er nog een tekening bij ?

 • Dirk Julius Vandessel

  Deze zatlap pleegt pure & onversneden Oikofobie !