Nadat eerder bleek dat varkensvlees (kortstondig) werd geband in de kinderopvang van stad Aalst ‘Oogappel’ blijkt nu ook dat Sint-Maarten is geweerd. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving over de beslissing over varkensvlees zou de maatregel rond de goedheilige man niet zijn ingegeven uit religieuze gevoeligheden ten aanzien van moslimpeuters maar omdat de peuters te veel schrik zouden hebben van de Sint. Maar ook de beslissing rond varkensvlees was niet religieus gemotiveerd benadrukt het stadsbestuur nu.

Eerder dit weekeinde bracht gemeenteraadslid Michel van Brempt (Vlaams Belang) aan het licht op sociale media dat in ‘Oogappel’ varkensvlees van de menu’s werd gehaald. “Niet waar”, verklaarde aanvankelijk de bevoegde schepen van Kinderopvang Iwein De Koninck (CD&V) om nadien toch het bestaan van de maatregel te erkennen (en ze terug te schroeven). Maar Oogappel blijft in opspraak komen. Dit maal rond het kinderfeest van Sint-Maarten dat in de streken van Aalst in november wordt gevierd ter vervanging van Sinterklaas in december.

Nader onderzoek

De Koninck beloofde nader onderzoek naar de reden van het schrappen van varken in de kinderopvang. Volgens Anne Van Beneden, verantwoordelijke voor de stedelijke kinderopvang, is het voor moslims onreine vlees om praktische redenen weggehaald uit het voedselaanbod.

“Er was een van de koks langdurig afwezig door ziekte”, verduidelijkt Van Beneden aan HLN. De keuken moe(s)t voor bijna 150 kinderen maaltijden maken, maar omwille van allergieën – maar toch ook door religieuze voorschriften – was het logistiek te lastig om ook varkensvlees blijven aan te bieden. Nu de keuken weer op volle toeren draait, bekijkt de stad wanneer varken weer opgediend kan worden in de Oogappel.

“Dit is comedy”

Vlaams Belang-gemeenteraadslid van Brempt gelooft de uitleg niet: “Praktische redenen? Ongelofelijk. De uitvlucht van de langdurig zieke kok was ook wel mooi. En dan moeten ze toevallig dat bepaalde ingrediënt schrappen? Dit is […]comedy.” Van Brempt stookte het vuur aan de schenen van het Aalsters stadsbestuur nog verder op door te openbaren dat ook het katholieke feest Sint-Maarten niet meer gevierd wordt in de opvang. “Het bezoek van Sint-Maarten is er ook afgeschaft. Sint-Maarten, de patroonheilige van de stad Aalst, verbannen uit het kinderdagverblijf. Hoe leggen ze dat uit?”

Iwein, de held van het varkensvlees, en nu SINT-MAARTEN. Go for it.

Publiée par Michel van Brempt sur lundi 10 avril 2017

De Koninck bevestigt dat de Sint inderdaad niet op bezoek kan komen in Oogappel, net als in kinderopvang Duimelot. “Dat klopt, maar dat is omdat baby’s en peuters tot 2,5 jaar nog te veel schrik hebben. […] Dit gaat dus net zoals bij het varkensvlees om een praktische maatregel”, benadrukt De Koninck.

Ook collega van De Koninck, schepen van Integratie Karim Van Overmeire (N-VA, ex-Vlaams Belang), laat uitdrukkelijk weten dat het om een praktische regel gaat en niet om religieuze minderheidsgroepen die hun wil opdringen. “In een dergelijk verhaal zullen we nooit meegaan. […] Aalst is en blijft de stad van Sint Maarten, en die wordt bij ons trouwens nog altijd vergezeld van zwarte pieten. De vraag is alleen of kinderen van drie jaar en jonger daar veel boodschap aan hebben. Dat heeft niets met moslims te maken”, aldus Van Overmeire.

3 REACTIES