Onderzoek naar Belgische rol Mosoel-bombardement +130 doden?

1
907

De Belgische Defensie heeft gisteren het Federale Parket geïnformeerd over mogelijke onregelmatigheden tijdens bombardementen in Irak en gaat na of of er een onderzoek moet geopend worden. Het Federaal Parket bekijkt nu de zaak. Volgens de linkse oppositie is er inmiddels al een onderzoek geopend. Ook de VS onderzoekt de bombardementen rond Mosoel die honderden burgerdoden maakte. Dat meldt onder meer Al Jazeera.

In maart zijn in het al-Jadida-gebied nabij Mosoel verschillende bombardementen door de internationale coalitie tegen IS uitgevoerd. Hierbij zeggen Iraakse autoriteiten dat er meer dan 130 burgerdoden zijn gevallen. Andere bronnen spreken van 400 doden. België maakt deel uit van de internationale coalitie die al vele duizenden luchtaanvallen heeft uitgevoerd tegen de terreurgroep IS. Andere landen die ook luchtaanvallen uitvoeren zijn Denemarken, Canada, Australië, Jordanië, Nederland, het VK en primair de VS.

“Wij hebben van Defensie informatie gekregen over twee mogelijke incidenten. We bekijken nu of er een onderzoek moet geopend worden. Als blijkt dat er mogelijks sprake is van een inbreuk op de ‘rules of engagement’, wordt er een onderzoek geopend maar dat wordt dus momenteel bekeken. In ieder geval, zelfs als er burgerslachtoffers gevallen zijn, wil dat nog niet automatisch zeggen dat er een strafbare fout is begaan”, aldus de woordvoerder van het Federale Parket Eric Van Der Sypt.

“Onderzoek reeds geopend”

Eerder zei oppositielid Wouter De Vriendt (Groen) in Terzake dat er al een onderzoek is geopend bij het Federaal Parlement. Hij zou daarbij weet hebben van “verschillende onderzoeken”. Volgens De Vriendt is het Belgisch leger ook veel te weinig transparant hierover en hinkt België achterop wat dit betreft in vergelijking met het buitenland.

https://www.facebook.com/TerzakeTV/videos/1337905526276385/
Eerder in maart werd in Syrië een moskeegebouw gebombardeerd waarbij 50+ burgerdoden vielen. Ook hierbij wordt Amerikaanse betrokkenheid vermoed. De Amerikaanse overheid voert tevens over dit een onderzoek uit.

In de slag om Mosoel hebben Irakese troepen met hulp van de coalitie de Islamitische Staat kunnen verwijderen uit het oosten van de stad Mosoel. De Iraakse troepen vechten nu hard om het westelijke deel van de stad, dat aan de overkant van de Tigris ligt.

UPDATE 02/04/2017 – 09u08: Volgens The Guardian heeft Amerikaans onderzoek reeds uitgewezen dat zowel Amerikaanse als Belgische jets (alsook Franse en Britse) jachtvliegtuigen betrokken waren in de bombardementen nabij Mosul die minstens 130 burgerdoden maakten.

1 REACTIE

  1. Links en Amnesty international heeft nogal een romantische kijk op oorlog. Een oorlog is vreselijk en vuil. De tijd van “Messieurs les Anglais, tirez le premier.” ligt ver achter ons. Uiteraard sneuvelen burgers en kinderen in de strijd voor Mosoel. Een naïeveling die dit niet beseft. Maar deze keer geen beelden van verweesd voor zich uitkijkende, bebloede kleuters. Het Westen is aan zet weet je wel. Maar wanneer de vijand weerstandposities bouwt in scholen en ziekenhuizen, en daarbovenop nog burgers als schild gebruikt, dan heb je twee keuzes: Ofwel spaar je de betrokken burgers en kinderen, en laat je het terrein over aan de vijand. Ofwel zet je door, ongeacht de collateral dammage, incasseert de verontwaardiging van de romantici en bevrijd je de rest van de bevolking van het kwaad dat je weg wil. Voilà de logica van oorlog. Er is te weinig herinnering in het Westen aan hoe hard de vrede bevochten werd. Niet door de EU zoals thans wordt beweerd, maar door bloed, zweet en tranen. Links en Amnesty hebben dit geheugen blijkbaar niet meer.