Ondanks het staakt-het-vuren is het opnieuw onrustig in het oosten van Oekraïne. De afgelopen 48 uur werden er 104 schendingen gesignaleerd met in totaal 14 gewonden aan Oekraïense zijde. Daarbij gaat het om zaken zoals korte artilleriesalvo’s, het plaatsen van geïmproviseerde explosieven, of het afvuren van een raketwerper.

Ook werd een Oekraïense veiligheidsofficier gedood door een autobom in de havenstad Mariupol. De veiligheidsdienst van Kiev, SBU, verklaarde alles in het werk te stellen om de daders op te sporen. Het is niet de eerste persoon die sterft door een autobom. Al minstens twee pro-Russische rebellenleiders werden gedood door gelijkaardige explosies.

Veiligheidssituatie blijft precair

In de hoofdstad Kiev werd ten slotte een ondergronds wapenfabriek ontmanteld. Het is onduidelijk of deze productieplaats diende voor de georganiseerde misdaad of voor de rebellenactiviteiten.

De veiligheidssituatie blijft ernstig, ondanks herhaalde pogingen tot een wapenstilstand. Tien dagen gelden was er ten slotte nog een groot incident in een opslagplaats voor munitie nabij Charkov. Een persoon liet het leven en 20.000 anderen moesten noodgedwongen worden geëvacueerd.

Amerikaanse positie

Ondertussen heeft ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, verklaard dat de sancties tegen Rusland pas zullen worden opgeheven nadat de oorzaken ervan zijn weg genomen. Concreet moet Rusland de Krim teruggeven aan Oekraïne en moet Rusland ook de controle en militaire steun aan de republieken Donetsk en Lugansk schrappen. De kans is echter bijzonder klein dat dit zal gebeuren.

Het ziet er dus voorlopig nog naar uit dat de VS de koers van Obama richting Rusland zullen voortzetten, ondanks het aanvankelijk optimisme aan Russische zijde dat met Donald Trump een andere wind zou gaan waaien.