De parlementaire onderzoekscommissie die is samengesteld naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart 2016 heeft haar handen vol met de verklaringen van imam Galaye N’Diaye en de voorzitter van het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC, de Grote Moskee in Brussel, red.) Jamal Sale Momenah. N’Diaye en Momenah werden respectievelijk in maart en april van dit jaar door de commissie ondervraagd over de rol van de Grote Moskee in de aanslagen van maart vorig jaar in Brussel en Zaventem. Na de politieke rel rond het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen, komt nu ook een tweede moskee onder vuur te liggen. Patrick Dewael (Open Vld) wil de imam en voorzitter van het ICC laten vervolgen voor meineed. Dat brengt Belga.

Uit een rapport dat het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD) opstelde over het salafisme in ons land, blijkt dat verscheidene Belgische Syriëstrijders cursussen en opleidingen hebben gevolgd in de Grote Moskee van Brussel. N’Diaye en Momenah ontkenden echter elke betrokkenheid en stelden dat “nooit een Syriëstrijder bij hen over de vloer kwam“.

Daarnaast legden beide heren tegenstrijdige verklaringen af omtrent de banden tussen het ICC en de Moslimexecutieve. Waar Momenah een relatie tussen de Moslimexecutieve en de moskee ontkende, verklaarde imam N’Diaye dat er wel degelijk systematisch met de Executieve samengewerkt wordt. Voorzitter van de onderzoekscommissie Patrick Dewael (Open Vld) daagt N’Diaye en Momenah nu voor het gerecht, op beschuldiging van meineed.

Begin deze week kwam ook de Fatih-moskee in Beringen al in opspraak. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) baseerde zich naar eigen zeggen op een rapport van Staatsveiligheid om de procedure tot intrekking van de erkenning van de moskee in Beringen op te starten, omdat verschillende Turkse bevolkingsgroepen er tegen elkaar opgezet zouden worden. Staatsveiligheid zelf echter zegt dat Homans de geloofwaardigheid van de Belgische inlichtingen ondermijnt.

Gevoelig dossier

Met deze klacht tegen N’Diaye en Momenah komt er zo een tweede aflevering in de soap rond de integratierol van moskeeën in ons land. Na de N-VA pleit met Open Vld nu ook een tweede coalitiepartij voor een strengere erkenningsprocedure voor moskeeën, waar in de onderzoekscommissie door Patrick Dewael op wordt aangedrongen.

Het is nog maar de vraag of het voorstel van Dewael ook op steun van de derde regeringspartij, CD&V kan rekenen. Eerder vandaag riep minister Koen Geens (CD&V) zijn Vlaamse collega Liesbeth Homans nog tot de orde inzake het dossier rond de Beringse Fatih-moskee en stelde de Staatsveiligheid Homans interpretatie van haar rapport in vraag.

Heel wat Arabische golfstaten alsook Saudi-Arabië zetten zich in om de (radicale) islam in West-Europa en bij ons te ondersteunen, veelal door middel van geld. Zo is de Grote Moskee in het jubelpark sinds de tijd van koning Boudewijn in erfpacht van het wahabitische Saudi-Arabië via de ICC (Islamitisch Cultureel Centrum van België).