Noodtoestand afgekondigd in Egypte na aanslagen

1
1049

Egyptisch president Abdul Fatah al-Sisi heeft voor drie maanden de noodtoestand in zijn land afgekondigd na de aanslagen op Palmzondag, 9 april. Bij twee explosies in koptische kerken, in Tanta en in Alexandria, vielen toen zeker 42 doden. De aanslagen zijn ondertussen opgeëist door terreurorganisatie IS.

De noodtoestand staat autoriteiten toe om arrestaties en huiszoekingen uit te voeren zonder bevel. Al-Sisi verklaarde in een tv-toespraak dat hij de nationale veiligheidsraad zou samenroepen om een actieplan tegen gewelddadig extremisme op te stellen. Egypte kent een lange geschiedenis van geweld tegen haar koptische minderheid die zo wat 10 procent van de totale bevolking uitmaakt.

Protest tegen al-Sisi in India (september 2016, foto Shutterstock)

Goede relatie met al-Sisi

President al-Sisi onderhoudt – in tegenstelling tot zijn voorganger Morsi – een goede relatie met de koptische christenen in zijn land. Getuige zijn beloftes voor de heropbouw van vernielde kerken en voor de bouw van een ‘monumentale kerk’ in Caïro. De laatste jaren komt het geweld vooral vanuit de hoek van IS. De terreurbeweging voert al jarenlang een guerrillastrijd tegen het Egyptische leger op het schiereiland van Sinaï.

Mensenrechtenorganisaties kijken ondertussen argwanend richting al-Sisi. De huidige president kwam aan de macht na een putsch van het leger in 2013. Toen werd de Moslimbroeder Mohamed Morsi afgezet. Sindsdien voerde al-Sisi een politiek van repressie tegen activisten en oppositie. Velen vrezen dat hij de gebeurtenissen zal aangrijpen om zijn eigen machtspositie te versterken.

De koptische Kerk wordt gezien als een van de oudste christelijke Kerken. Binnen enkele weken staat er en bezoek van paus Franciscus gepland in Egypte. Nu al is zeker dat veiligheidsrisico’s erg groot zullen zijn, gezien de activiteit van terreurgroepen en een toenemende polarisering in de onderbuik van de Egyptische samenleving.

1 REACTIE

  1. Stel je voor : i.p.v. 42 onschuldige (christelijke) doden in een moSSlimland EEN geitenneuker in Belgenland die een pak slaag zou krijgen , resultaat wekenlange bloedige betogingen met vecht-
    en steekpartijen , duizenden gesneuvelde ruiten , minimuum een tiental gebouwen (scholen ,kerken , warenhuizen …….) en een paar honderd autos die in rook zouden opgaan , nota bene met goedkeuring van de bange en laffe overheid .