De oud-partijvoorzitter en Europarlementslid voor het eurosceptische UKIP Nigel Farage vergeleek de EU in een speech omtrent de Brexit met de maffia, een Italiaanse misdaadorganisatie. Na veel gejoel en een reprimande van de Italiaanse parlementsvoorzitter Antonio Tajani (EVP) corrigeerde Farage zijn vergelijking tot “gangsters” omwille van “nationale gevoeligheden”.

Een speech over de Brexit-deal van Nigel Farage heeft een oproertje veroorzaakt in het Europees Parlement. De UKIP’er beweerde dat de EU zich “gedraagt als de maffia” en het VK “gijzelt”. EP-voorzitter Tajani zei dat de uitspraken “onaanvaardbaar” waren, hetgeen op applaus afkomstig van verschillende parlementsbanken kon rekenen. Als sarcastische tegemoetkoming maakte Farage er dan maar “gangsters” van, hetgeen hetzelfde betekent, maar zonder Italiaanse connotatie.

De uitspraken komen er nadat het Europees Parlement haar onderhandelingspositie voor de Brexit stemde met 516 tegen 133 stemmen, waarbij harde eisen werden gesteld. Zo mag het VK geen aparte onderhandelingen aangaan met EU-lidstaten terwijl de Brexit-onderhandelingen nog bezig zijn.

Euroscepticus Farage zei tegen de vergadering in Straatsburg dat “[er] reeds een serie aan eisen zijn gesteld die niet alleen onredelijk zijn, maar in sommige gevallen duidelijk onmogelijk zijn voor het VK om na te leven.”

60 miljard euro

Jullie zouden ons moeten uitkopen!

Farage haalde fel uit naar het bedrag dat wordt geëist van het VK om tot de Brexit over te gaan: een duizelingwekkend bedrag van 60 miljard euro. “Jullie begonnen met ons te vertellen dat we een rekening moeten betalen – een ronde 52 miljoen pond sterling – een cijfer dat duidelijk uit de lucht gegrepen is en effectief een vorm van losgeld is. Wat jullie konden erkennen is dat we netto meer dan 200 miljard pond in dit project stopten en we in feite aandeelhouders zijn. Werkelijk, jullie zouden ons moeten uitkopen.”

Farage vindt dat de eisen aangetoond hebben dat de EU wraakzuchtig wil zijn en “smerig”. Hij uitte zijn dankbaarheid voor de uitslag van het Brexit-referendum in 2016: “[…] thank goodness, we’re leaving”.

VK tegenover de EU

Farage had ook nog dreigende taal voor de EU. Dit omdat het VK ook troeven heeft die begeerlijk zijn voor de EU: “Weet je, we moeten geen Duitse auto’s kopen, we moeten geen Franse wijn kopen, we moeten geen Belgische chocolade kopen. Er zijn vele andere mensen die die zaken aan ons willen verschaffen.” Farage zei nog dat VK “vrij is om te gaan”

Eerder had het Belgisch Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld), die aangesteld is als Brexit-coördinator door het EP, gesteld dat het te verwachten valt dat het VK zal terugkeren naar de EU wanneer de volgende generatie de Brexit ziet “voor wat het is”: “een banale ruzie binnen de Conservatieve partij (de partij van premier Theresa May, red.) die uit de hand is gelopen, een tijdsverlies, een energieverlies, een stommiteit.”

Farage is niet aan zijn proefstuk toe omtrent boude uitspraken. In 2010 vroeg Farage fel in het Europees parlement aan de toenmalige Europese president Herman Van Rompuy (CD&V) “Wie ben jij, wie in Godsnaam ben jij? Ik heb nog nooit van je gehoord, niemand in Europa heeft ooit van je gehoord!”

En nog aan Van Rompuy: “Je hebt het charisma van een dweil en het voorkomen van een lage bankklerk. […] Ik wil je vragen, meneer de president, wie heeft voor jou gestemd? […] Je lijkt een minachting te hebben voor het concept van natiestaten, maar dat komt misschien omdat je van België bent, hetgeen ongeveer een non-land is.”

1 REACTIE