Neefje Kim Jong-un ondergedoken in Nederland?

0
1155

Volgens de Telegraaf leeft de neef van Kim-Jong Un, ‘staatsvijand nummer één’, vermoedelijk ondergedoken in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek naar bedreigde Noord-Koreanen van Chesin. Kim Han-sol is de zoon van de onlangs vermoorde halfbroer van Kim Jong-un.

Chesis, een organisatie gevestigd in Hongkong en in de hoofdsteden van de VS, Zuid-Korea en Japan, doet onderzoek naar Noord-Koreanen die voor hun leven vrezen. Een Chesis-vertegenwoordiger wist te zeggen dat de kans “zeker tachtig procent” is dat Kim Han-Sol – het neefje van de communistische dictator van Noord-Korea Kim Jong-un – in Nederland ondergedoken leeft. De vermoedens worden ook als plausibel ingeschat door andere experts.

Nederlands Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker waarschuwt voor het risico dat Noord-Koreaans geheime agenten via een werkvisum in geheel Europa kunnen opereren.

Een zelfzeker Noord-Korea

Onlangs liet Kim-Jong Un hoogstwaarschijnlijk zijn broer ombrengen in Maleisië. Dat beveiligde de politieke positie van Kim-Jong Un, maar zorgde ineens ook voor een diplomatiek conflict met een van de laatste vrienden van Noord-Korea: Maleisië. Noord-Korea stelt zich niet alleen agressief op ten opzichte van intern politieke rivalen maar ook militair. Het communistische land houdt er een intens kern- en raketontwikkelingsprogramma op na. Twee weken geleden faalde nog een Noord-Koreaanse rakettest.

De agressieve stance van Noord-Korea hebben de VS en haar bondgenoten gestuurd om de (militaire) banden aan te halen, onder meer door de recent gestarte installatie van het Amerikaanse antiraketsysteem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) in Zuid-Korea. Dit is niet naar de zin van China, die het ziet als een ondermijning van haar veiligheid.