In de aanslepende ruzie over de Diyanet-moskeeën en de Fatih-moskee in Beringen in het bijzonder, geeft N-VA nu tegengas. Nadat in de gesloten commissie in het Vlaams Parlement en door Justitieminister Koen Geens (CD&V) in een open blog flinke kritiek werd geleverd aan het adres van Homans, bijt de N-VA terug: “[…] Als de minister van Justitie zegt dat we afhangen van informatie van de Turkse overheid mogen we ons toch vragen stellen?”, vraagt Matthias Diependaele (N-VA) zich af. Dat brengt Het Nieuwsblad.

Eerder deze maand kreeg minister Homans flink wat kritiek te verduren. Homans verkondigde de Fatih-moskee in Beringen (die deel uitmaakt van het Diyanet-netwerk) te willen schrappen als erkende moskee op basis van bezwarende informatie van Staatsveiligheid, maar niet veel later sprak Staatsveiligheid de validiteit van deze motivatie tegen.

Het escaleerde tot een openlijke ruzie binnen de meerderheid tussen de CD&V en de N-VA met een gespannen gesloten commissiezitting maandag in het Vlaams Parlement als hoogtepunt. Justitieminister Geens trapte zelfs openlijk naar Homans op zijn blog, maar de N-VA geeft geen centimeter toe. Volgens Geens echter was de N-VA roekeloos en moeten we zorg dragen voor onze relatie met Ankara, want de Turken bezorgen ons belangrijke informatie in de strijd tegen terreur en IS.

“Niet aanvaarden dat onze veiligheid van [de Turkse] veiligheidsdiensten afhangt […]”

Vlaams fractieleider voor N-VA Matthias Diependaele springt Homans bij én koppelt zijn steun aan kritiek op het werk en kabinet van minister Geens: “Veiligheid is een absolute prioriteit, maar als de minister van Justitie zegt dat we afhangen van informatie van de Turkse overheid mogen we ons toch vragen stellen?” En nog: “Ik voel mij eerlijk gezegd niet meer zo veilig nu ik weet dat de minister van Justitie op die Turkse inlichtingendiensten rekent om te zorgen voor onze veiligheid. We gaan toch niet aanvaarden dat onze veiligheid van hún veiligheidsdiensten afhangt? De Justitieminister kan daar toch iets aan doen?”

Diependaele vindt dan ook dat Staatsveiligheid meer budget hoort te krijgen (waar men daar ook om vraagt) en Geens daarvoor moet zorgen “zodat we tenminste zelf onze informatie kunnen vergaren.”

Voorzichtigheid geboden

Professor criminologie Brice De Ruyver (UGent) maant intussen aan tot voorzichtigheid, onder meer in het kader van van Syriëstrijders: “We mogen niet onderschatten hoe belangrijk die Turkse inlichtingendiensten zijn voor ons. Turkije kan ze ook gewoon laten passeren en ons droogleggen qua informatie.” Een gelijkaardig geluid was gisteren te horen toen een veiligheidsbron inschatte dat Ankara wel eens bijzonder rancuneus zou kunnen optreden in reactie op het heel publieke debacle rond de Turkse moskee in Beringen.

Dat zie je nergens ter wereld, behalve in bananenrepublieken

Intussen ergert Staatsveiligheid-topman Jaak Raes zich aan het openbare karakter van de hele ruzie en de lekken er rond“Ik heb maandag een getuigenis afgelegd achter gesloten deuren. Ik dacht dat we afspraken hadden gemaakt met het parlement dat daar niets uit naar buiten zou komen. Dan kan ik alleen betreuren dat er gelekt wordt en kan ik alleen betreuren dat nota’s van Staatsveiligheid integraal in de kranten staan. Dat zie je nergens ter wereld, behalve in bananenrepublieken. En ik mag hopen dat we dat nog niet zijn.”

Diyanet

Toch wil dit alles niet zeggen dat de bekommernissen van Homans zonder grond zijn: ‘Diyanet-moskeeën’ vallen direct onder het Turkse ministerie van Algemene Zaken: Ankara zorgt voor de imams in deze moskeeën en ziet er op toe dat de preken conform zijn met wat in Ankara over zaken wordt gedacht. Diyanet İşleri Başkanlığı betekent letterlijk ‘Presidium voor Godsdienstzaken’. Sinds 1982 worden tweeënzestig van de meer dan honderd Turkse moskeeën in België gecontroleerd door de ‘Belçika Türk İslam Diyanet Vakfı’.

Er zijn al verschillende voorvallen geregistreerd die wijzen op dubbelspel of spionage georganiseerd vanuit de Diyanet-structuren. Het rechtsnationalistische Vlaams Belang had het eerder zelfs over “propagandakantoren van Erdogan” en riep op tot volledige sluiting van het integrale netwerk.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • De Block Paul

    Deze reactie heeft niet onmiddellijk met dit thema te maken. Maar naar aanleiding van een reactie van Koen Geens, op de politiek correcte zender, op de uitspraken van Zuhal Demir, in verband met de moslimpartij CD&V, toch nog deze bedenking. Koen Geens gedroeg zich zoals het alwetende professortje met de bril en het opgeheven vingertje ten opzichte van zijn stoute studente. Koen alstublieft je kan beter dan dat. En Zuhal vertel hem dat zijn partijgenote Mieke Van Hecke jou gelijk geeft. Een professor heeft niet altijd gelijk. Ook al heet hij Koen Geens. Een studente streeft haar professor voorbij, dat is nu al duidelijk. Laat gerust maar eens je tanden zien Zuhal. In een tête à tête met Koen Geens mag je dat. In het openbaar moet je wat voorzichtiger zijn. CD&V is zich nu al irrelevant aan het maken.