Na de raketaanvallen op het regime van Assad wegens het gebruiken van gifgas op burgers, stromen de reacties binnen. Opvallend daarbij is de positieve teneur in de reacties uit de Arabische wereld, temeer daar de hysterie door tegenstanders van de door hen zo genoemde ‘moslimban‘ van Trump nog vers in het geheugen ligt.

Vooral de  daadkracht en vastberadenheid die Amerikaanse president toonde na de gifgasaanval van het Syrische regime, door zeer snel en gedecideerd te reageren op deze misdaden tegen de menselijkheid, werd gewaardeerd. De boodschap is glashelder: het gebruik van gifgas is iets waar niemand mee weg komt zolang Trump aan de macht is.

Doortastendheid geprezen

Tegelijk gaf Trump het signaal aan de wereld dat Amerika terug op het voorplan treedt in de internationale politiek. Dit staat in schril contrast met het beleid van terugtrekken en ‘leading from behind’ zoals Obama het uitdroeg. Dat beleid van de Democraten leidde volgens sommigen tot onlusten, bloedige opstanden, het ineenstorten van enkele landen, een groei van invloed voor het regime van de Iraanse ayatollahs en het vacuüm waar de terroristen van IS een eigen kalifaat konden uitbouwen.

Naast de positieve reacties in eigen land en over de partijgrenzen heen, krijgt de Amerikaanse president ook veel lof uit andere Westerse landen. Maar opvallender is dus dat hij bijzonder goed gescoord heeft bij de Arabische bevolking in het Midden-Oosten.

https://twitter.com/AhmadAlkhtiib/status/850391016083525632

Op Twitter verschenen al snel na de lanceringen allerlei tweets waarin de liefde aan Trump verklaard werd. Vele soennitische moslims veranderden hun profielafbeelding in het portret van Trump, al dan niet met een Fez op het hoofd, of in de Amerikaanse vlag. Anderen noemden hem ook liefkozend Abu Ivanka Al-Amriki, ‘vader van Ivanka, de Amerikaan’ als een teken van respect en affectie, aldus de BBC.

https://twitter.com/HazmKSA1/status/850169710188560385

Anderen dankten hem dan weer voor “wat geen enkele laffe Arabische leider kon doen”. Er werd opgemerkt dat ”het regime van Assad voor het eerst verantwoording moest afleggen voor haar misdaden.”

ADVERTENTIE