James Mattis, Defensieminister in de regering Trump, heeft laten weten dat het bombardement op de Syrische luchtmachtbasis zo’n 20% van de operationele vliegtuigen in de Syrische luchtmacht uitschakelde.

Op 7 april bombardeerden de VS de Shayrat-luchtmachtbasis in Homs. Deze actie kwam er na een chemische aanval op Khan Shaykhun waarbij tientallen doden en honderden gewonden vielen. De VS en heel wat bondgenoten leggen de verantwoordelijkheid voor deze actie bij de Syrische regering van Bashar al-Assad.

In totaal werden er 59 Tomahawk cruise missiles vanop de Middellandse zee afgevuurd. De twee betrokken schepen betrokken waren de USS Ross en de USS Porter. James Mattis stelt nu dat de aanval een vijfde van de Syrische luchtmacht heeft uitgeschakeld. Dit valt momenteel echter moeilijk te verifiëren.

“Crater the runways”

De aanval op de basis kon op veel bijval rekenen, vooral in de VS zelf. Toch vonden enkelen zoals Hillary Clinton (Dem.), John McCain (Rep.) en Lindsey Graham (Rep.) dat de aanval niet ver genoeg ging. Ze menen dat men moest overgaan tot een complete uitschakeling van de Syrische luchtmacht. McCain liet zich ook ontvallen dat hij niet begreep waarom men de landingsbaan van de luchtmachtbasis niet vernielde door deze te vullen met kraters. Mogelijk is de aankondiging van Mattis een poging om deze kritiek te counteren.

Ondertussen heeft Rusland, dat absoluut niet opgezet was met de acties van de VS, laten weten dat het geen toekomstige raketaanvallen van de VS zal onderscheppen. Men meldde er echter ook bij dat de Syrische regering volledig in haar recht is het wel te doen.