Macron en Le Pen naar tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

0
947

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen bij onze zuiderburen is gewonnen door de sociaal-liberale Emmanuel Macron en de rechts-nationalistische Marine Le Pen (Front National). Voor een definitieve uitslag is het nog te vroeg, maar volgens de laatste uitslagen van het ministerie van Binnenlandse Zaken behaalt Macron 23,8 procent en Le Pen 21,7 procent van de stemmen. Daarmee hebben de peilingen het bij het rechte eind gehad.

De aanloop tot de eerste ronde van de Franse verkiezingen waren onvoorspelbaar en vol drama. De conservatieve Fillon (Les Républicains) begon deze verkiezingen als de koploper voor het Elysée. Volgens vele analisten kon Fillon deze verkiezingen niet verliezen. Hij verloor zijn voorsprong echter snel toen een reeks schandalen met publiek geld het licht zagen. Fillon zakte terug naar de derde plaats en haalde uiteindelijk geen 20 procent. Hij zal er dus niet bij zijn in de tweede ronde.

Nog een kandidaat die er niet bij zal zijn is de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon. In tegenstelling tot Fillon leek hij helemaal geen kans te maken op het presidentschap. De voortrekker van extreem-links wist zich op korte tijd echter snel te profileren en eindigde ruwweg met hetzelfde percentage aan stemmen als Fillon. Onvoldoende om de laatste ronde te halen maar een indrukwekkende eindspurt.

Front tegen Le Pen

In aanloop tot de eindmeet hadden de peilingen al laten uitschijnen dat hoogstwaarschijnlijk Macron het zou opnemen tegen Le Pen in de tweede ronde. De aanslag van een aantal dagen geleden en de politieke aanvallen die de vier koplopers tegen elkaar lanceerden hebben hier niets aan kunnen veranderen. Le Pen en Macron hebben de komende twee weken de tijd hebben om finaal hun programma voor te leggen aan het Franse volk. De andere kandidaten, waaronder Fillon, hebben hun kiezers reeds aangeraden om op Macron te stemmen in de tweede ronde. Peilingen geven Macron bovendien ook nog eens de meeste kans om Hollande op te volgen aan het hoofd van de Vijfde Republiek. Voor het definitieve antwoord is het echter wachten tot 7 mei.

Na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen trekken de Fransen ongeveer een maand later voor een laatste maal naar de stembus om er het nieuwe parlement te verkiezen. De Parti Socialiste als Les Républicains zullen moeten vechten om geen te zware verliezen op te tekenen, gezien de nieuwe doorbraak van de communisten en nationalisten in het assemblée générale.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/