De thuishaven van Theo Francken, Lubbeek, is de eerste gemeente die een administratieve vergoeding eist in ruil voor een inschrijving in het vreemdelingenregister. Asielzoekers moeten voortaan 50 euro betalen. 

Het nieuwe Koninklijke Besluit dat het mogelijk maakt om een retributie te vragen voor een inschrijving in het vreemdelingenregister ging vorige maand in voege. Op de website van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stond gisteren te lezen dat vreemdelingen vanaf nu bij de verlenging, vervanging of vernieuwing van hun verblijfskaart een vergoeding van 50 euro zullen moeten betalen.

“Die mensen hebben heus wel geld”

Theo Francken is titelvoerend burgemeester in Lubbeek en het is bijgevolg niet toevallig dat deze Vlaams-Brabantse gemeente de eerste is om de maatregel in te voeren. “Theo heeft ons hierop attent gemaakt”, zegt waarnemend burgemeester Tania Roskams (N-VA) volgens Het Laatste Nieuws. “Als wij in het buitenland gaan wonen, moeten wij ook betalen. Dus waarom zouden zij dat hier niet moeten doen? Het is ook een principekwestie. Het asielcentrum in Lubbeek sluit tegen het einde van het jaar. Op die manier kunnen we er toch nog wat munt uit slaan. Want daar zijn al heel wat kosten aan geweest. De 300 asielzoekers die nu in het centrum zijn, hoeven nog niets te betalen. Wie er nu nog bijkomt, betaalt 50 euro. Die mensen hebben heus wel geld. Ze komen bij ons binnen met computers en iPhones. Dat zijn geen sukkelaars, hoor.”

Groot gelijk. Vreemdelingenretributie gaat niet over asielzoekers, wel over erkende vluchtelingen. Kleine groep. Geen sprake van 'munt slaan uit'.

Publiée par Theo Francken sur jeudi 27 avril 2017

Tania Roskams meldt op haar Facebook-pagina echter dat Het Laatste Nieuws haar woorden in de mond gelegd zou hebben. De titelvoerend burgemeester zou nooit hebben gezegd dat ze “munt wil slaan” uit het asielzoekerscentrum en meent dat Het Laatste Nieuws enkel uit was op sensatie.

“Not done”, “onwettelijk”

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de nieuwe maatregel. “De Vlaamse regering heeft in totaal al 94.000 euro subsidies voor de opvang van vreemdelingen toegekend. En dan krijgt Lubbeek ook nog subsidies van de federale overheid”, zeggen raadsleden Crauwels en Boullar aan Het Laatste Nieuws. “Het is not done dat Lubbeek twee keer langs de kassa passeert door enerzijds retributies te eisen en anderzijds geld van de overheid op te strijken.”

Ook bij meerderheidspartij CD&V is niet iedereen akkoord. Volgens CD&V-migratiespecialiste Nahima Lanjri is het zelfs onwettelijk om asielzoekers dergelijke retributie te laten betalen. “Het is echt grof om geld uit hun miserie te willen slaan en dat mag ook niet volgens de wet“, aldus Lanjri.