Ondanks het optreden van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die door een aantal maatregelen de kans op de bouw van het Eurostadion aanzienlijk bemoeilijkte, blijkt dat bepaalde Brusselse politici het project nog niet uit hun agenda geschrapt hebben. Ook na de weigering van het provinciebestuur vorige week om een milieuvergunning uit te reiken en het uitblijven van een akkoord tussen bouwmeester Ghelamco en de Vlaamse overheid, zou het gespeculeer aanhouden.

Voornamelijk Franstalige politici, bijgestaan door de UEFA en Brussels burgemeester Yvan Mayeur op kop, hebben het over een enorm gezichtsverlies indien het stadion er niet zou komen. Onder andere Mayeur spreekt over een “unieke kans om het imago van Brussel in heel Europa en de rest van de wereld te promoten”.

In de politieke coulissen lijkt het er dan ook op dat gesprekken blijven doorgaan, ook in de richting van ‘sterkhouder’ N-VA. Althans volgens Le Soir zou Ghelamco zo via Antwerpse projecten burgemeester Bart De Wever voor haar kar willen spannen. In elk geval is het enerzijds zo dat Paul Gheysens, de topman van Ghelamco, recent naar buiten kwam als geldschieter en dus redder van FC Antwerp en anderzijds dat Bart De Wever sedert de promotie pleit voor een ‘Stadion aan de Stroom‘.

Dossiers koppelen als onderhandelingsstrategie

Le Soir komt ook met een nieuwe wending over de onderhandelingen, namelijk door een verband te leggen tussen het Eurostadion enerzijds en de problematiek van de Brusselse geluidsnormen anderzijds. Op het eerste zicht misschien vergezocht, aangezien de twee dossiers volledig onafhankelijk van elkaar zijn, maar bronnen in de wandelgangen bevestigen dat er minstens over wordt gesproken. Op twintig april loopt het belangenconflict, ingeroepen door de Vlaamse regering, ten einde. Tegen dan moet een oplossing gevonden worden of Brussel gaat van start met de inning van boetes vanwege geluidsovertredingen.

Een definitieve regeling voor het probleem van de nachtvluchten en daarmee het redden van duizenden jobs in ruil voor een stadion: niet iedereen binnen de meerderheidspartijen zou er een probleem mee hebben. De strategie om dossiers die niets met mekaar te maken hebben aan elkaar te koppelen – ook bekend als Kissinger’s ‘linkages’ – is niet nieuw. De vraag is nu of de Vlaamse politici zich door deze Brusselse onderhandelingsstrategie zullen laten ringeloren. De komende dagen zal veel duidelijk worden.

1 REACTIE

  1. “Linken”? Is dat een ander woord voor chantage.

    Ik zeg Neen. Laat Wallonië failliet gaan. Vlaanderen onafhankelijk. Nu. Vlaanderen produceert 83% van de totale Belgische export. Wij kunnen op eigen benen staan. Bru en Wall daarentegen mogen gaan bedelen zonder onze giften.

    Zodra ze geen rooie duit meer hebben, zullen ze smeken om de luchttrafiek.