Gisteren werden in Spanje in het kader van een terreuractie verschillende verdachten gearresteerd bij huiszoekingen. Het zou gaan om minstens drie mannen die uit de omgeving komen van de Brusselse terreurverdachte Yassine Atar, zo schrijven Reuters en verschillende Belgische kranten.

Yassine Atar zit op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten in één van de Brusselse gevangenissen. Hij is de neef van de voortvluchtige Oussama Atar, van wie men vermoedt dat hij het brein is achter de aanslagen van 22 maart in ons land. Er werden minstens acht mannen opgepakt. Bij de huiszoekingen heeft de politie ook een heleboel documenten, computers en andere elektronica, cash, vuurwapens en drugs in beslag genomen. Op vraag van de Spaanse onderzoeksrechter zijn ook in Marokko huiszoekingen gehouden in woningen die gelinkt worden aan de verdachten.

22 maart

De Standaard stelt te weten dat Yassine Atar de drie zou hebben opgepikt op de luchthaven, enkele dagen voor de aanslagen van 22 maart. Ze zouden de dag van de aanslagen in België geweest zijn, en nadien vertrokken zijn vanop de luchthaven in Charleroi. Sindsdien was elk spoor van hen bijster. Yassine Atar werd op 27 maart 2016 opgepakt voor zijn rol in de deelname aan de aanslagen op de luchthaven en in de metro.

Ook werd Yassine Atar verdacht om zinnens te zijn een aanslag te plegen op één van de herdenkingsmarsen na de aanslagen die die dag gepland waren. De bewuste mars werd toen alsnog afgelast, zogezegd omwille van gebrek aan politiecapaciteit op het terrein. RTL berichtte nadien dat Mars werd afgelast vanwege imminente terreurdreiging en dat de eerste verklaring van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) een smoes betrof.

Yassine Atar bleek ook in het bezit van een van de sleutels van een ‘safehouse’ in Schaarbeek dat de terroristen gebruikten. Hij is daarenboven de neef van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zich opbliezen tijdens de aanslagen. De speurders ontdekten bij zijn arrestatie dat hij in het bezit was van een sleutel van het appartement in Schaarbeek, waar de bomgordels die gebruikt zijn voor de aanslagen in Parijs werden gemaakt en waar ook Salah Abdeslam zich enkele weken verstopte voor de politie. Er werden bovendien sporen van het explosief nitroglycerine aangetroffen op het lichaam van Yassine. Op 16 februari 2017 werd de voorlopige hechtenis van Yassine Atar door de Brusselse Raadkamer nog met twee maanden verlengd.

Het Federaal Parket te Brussel bevestigt de samenwerking met de Spaanse politie en zegt dat er ook Belgische politiemensen hebben deelgenomen aan de actie.