Illegale grensoversteken kennen spectaculaire terugval sinds Trump

0
1179

Trump is nog niet begonnen aan de bouw van de door beloofde muur op de grens met Mexico, maar toch lijkt hij de strijd tegen illegale immigratie al aan het winnen te zijn. Vorige week maakte het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) bekend dat sinds december het aantal mensen dat de grens poogt over te steken met 72 procent is gedaald. In de groep van ouders en kinderen die de illegaal vanuit Mexico Amerika binnen proberen te raken is de daling nog sterker. Daar verminderde het aantal mensen maar liefst met 93 procent.

In december werden er nog 16.000 ouders en kinderen tegengehouden. In maart van dit jaar, een periode waar illegale oversteken doorgaans stijgen door de verbeterende weersomstandigheden, waren dat er slechts 1.100. Dat is een nog meer opmerkelijke daling dan de algemene daling van 72 procent van de totale illegale immigratie die door de diensten wordt aangegeven.

Moeders en kinderen scheiden

“Dit is het gevolg van het beleid en de retoriek van de nieuwe president.” aldus de minister van Binnenlandse Veiligheid John F. Kelly. Hij sprak altijd harde taal over alle illegale immigratie. Zijn diensten gingen een stap verder en richtten zich, opvallend, op de groep van vrouwen met kinderen, de snelst groeiende groep bij de illegale immigranten. Sinds de inauguratie van Donald Trump werd een beleid uitgerold door het DHS dat erop gericht is specifiek die groep af te schrikken om de oversteek te wagen.

Het aanvragen van asiel werd moeilijker gemaakt en ouders zouden kunnen worden vervolgd als ze mensensmokkelaars inhuren om hun families over de grens te krijgen. Ook werden plannen bekendgemaakt waarin werd voorgesteld om vrouwen en kinderen op te splitsen aan de grens. De vooropgestelde motivatie was enerzijds om illegale immigratie af te schrikken en anderzijds om vrouwen en kinderen te beschermen, gezien de grote gevaren die er bij die illegaliteit komen kijken. Zo zou tot 80 procent van de vrouwen die de illegale oversteek maken volgens onderzoekers verkracht worden. Ook de drugshandel en extreem gewelddadige bendes, zoals het gevreesde MS-13, spelen een rol in de illegale immigratie naar de Verenigde Staten. Die bendes worden nu ook veel harder aangepakt door Trump en zijn Justitieminister Jeff Sessions.

Veel van die door de overheid aangekondigde plannen werden nog niet in de praktijk gebracht. Moeders en kinderen werden nog niet gescheiden, ouders werden niet vervolgd en de muur staat er niet. Het aantal illegale oversteken is echter wel spectaculair gedaald. De woordvoerder van het DHS Jonathan Hoffman liet weten dat de mensen die de oversteek niet gemaakt hebben in maart “15.000 vrouwen en kinderen zijn die zichzelf niet in doodsgevaar hebben gebracht in de handen van mensensmokkelaars om de reis naar het Noorden te maken.” Het Witte Huis gaf nog geen commentaar.

Justitie

Ook werd de naleving van de wet opgeschroefd aan de grens. Minister van Justitie Jeff Sessions bezocht de diensten ter plaatse en gaf mee dat de mensen die de grenzen doen naleven het Ministerie achter zich hebben.

Hij gaf in een strijdvaardige toespraak mee een memorandum te hebben opgesteld zodat openbare aanklagers illegale immigratie en mensensmokkel meer prioritair zouden behandelen. Daarvoor zouden onder meer bijkomend 125 rechters voor immigratierecht worden aangeworven. Er werd een grote nadruk gelegd op de criminaliteit die steeds gepaard gaat met illegale immigratie.

Tevens werden al de zogenaamde ‘sanctuary cities’, steden die illegalen de hand boven het hoofd houden door niet mee te werken met de hogere overheid, aangepakt door de minister van Justitie.

ICE

De immigratie- en douanediensten (ICE) kregen ook meer aandacht van de nieuwe regering. In de eerste weken na de inauguratie werden er 32,6 procent meer illegale immigranten gearresteerd, aldus de Washington Times.

Maar liefst 75 procent van de gearresteerden tussen 20 januari en 13 maart waren criminele illegalen. Volgens ICE zijn de mensen die een gevaar vormen voor de veiligheid in Amerika de prioriteit en kan iedereen die illegaal in het land is gedeporteerd worden. Woordvoerster Jennifer Elzea zei dat “ICE niet langer speciale categorieën zal vrijstellen van de naleving van de wet.” Opvallend, het aantal mensen dat werd teruggestuurd is lichtjes afgenomen in vergelijking met vorig jaar. De reden daarvoor is dat de procedure om mensen te deporteren die gearresteerd werden, langer is.

De voorzitter van de National Border Patrol Council, Brandon Judd, is blij met het nieuwe beleid en zei tegen Fox Business: “de handboeien worden van de agenten afgenomen en teruggezet op de handen van de criminelen.”

Communicatie met het Zuiden

De boodschap van Trump is aangekomen in Centraal-Amerika. Openbare televisiezenders toonden een grimmig beeld van wat de migranten te wachten stond. Documentaires en advertenties werden uitgezonden in de landen die veel mensen naar de VS zien vertrekken. Sommige van de advertenties werden gefinancierd door de VS, andere door de VN en regionale overheden. De beleidsvoorstellen komen uit de koker van een groep na de verkiezing in het leven werd geroepen. Ze werden opgedragen om plannen op te stellen om illegale immigratie af te raden en illegale immigranten sneller het land uit te zetten. Een van de doelen was om het zogenaamde catch and release-beleid af te schaffen. ‘Catch and release’ betekent dat illegale immigranten die gevat werden weer vrijgelaten werden terwijl hun asielaanvraag of deportatie werd geregeld door de overheid. Dit zorgde ervoor dat illegalen die werden uitgewezen simpelweg van de radar verdwenen. Een beleid dat volgens Trump rampzalige gevolgen kende voor Amerika en tijdens de verkiezingen door hem stevig op de korrel werd genomen.

In die groep waren moeders met kinderen oververtegenwoordigd. Kinderen konden niet zomaar gevangen gezet worden en dus konden de ouders en hun kroost opgaan in de illegaliteit. De regering-Obama liet mensen in dergelijke omstandigheden bijna altijd vrij in afwachting van een uitspraak. De nieuwe regering zag hierin een aanmoediging om de gevaarlijke oversteek te maken met kinderen er bij, maar was wel gebonden door dezelfde wettelijke beperking om kinderen niet in detentie te houden.

In plaats van ze op te sluiten werd het plan uitgedokterd om ze te scheiden van hun moeders, bijvoorbeeld in de pleegzorg of beschermende federale hechtenis, terwijl de ouders wél in detentiecentra konden blijven.

Een bewuste aankondigingspolitiek deed de rest. Op 25 januari, net na de inauguratie, werd met veel vertoon een ‘executive order’ uitgevaardigd dat verklaarde ‘catch and release’ stop te zetten. Een week later liet het hoofd van de douane weten dat het mogelijk zou worden om moeders en kinderen op te splitsen. Een maand daarna bracht Reuters dat verhaal en dat haalde voorpagina’s in heel Latijns-Amerika (en er buiten). Vandaag staat de illegale immigratie op een historisch laagtepunt.