Na flinke kritiek te moeten verduren van de collega-meerderheidspartij CD&V over het Fatih-moskeedossier zet de N-VA (opnieuw) de hakken in het zand. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans lijkt niet van plan te zijn te buigen: “Je moet half blind en doof zijn om niet te merken wat er gaande is bij de Vlaamse Turken. […] Voor mij is er dan ook geen discussie: de Vlaamse belastingbetaler moet die waanzin niet langer subsidiëren.” Dat zei Homans in een interview met HLN.

Eerder deze maand kreeg minister Homans flink wat kritiek te verduren. Homans verkondigde de Fatih-moskee in Beringen (die deel uitmaakt van het Diyanet-netwerk) te willen schrappen als erkende moskee op basis van bezwarende informatie van Staatsveiligheid, maar niet veel later sprak Staatsveiligheid de validiteit van deze motivatie tegen.

Het escaleerde tot een openlijke ruzie binnen de meerderheid tussen de CD&V en de N-VA met een gespannen gesloten commissiezitting maandag in het Vlaams Parlement als hoogtepunt. Justitieminister Geens trapte zelfs openlijk naar Homans op zijn blog, want volgens die laatste is een goeie relatie met Ankara van cruciaal veiligheidsbelang. Homans onderstreept nu dat het haar vooral te doen is om de scheve integratie die te bemerken is bij de Turkse gemeenschap in Vlaanderen.

“Turkse waanzin”

Homans is helder wat betreft de controversiële Fatih-moskee en de richting en inhoud van het veel besproken rapport van Staatsveiligheid lijkt daarin geen rol (meer) te spelen: “Ik weiger de moskee van Beringen nog te erkennen. De Vlaamse belastingbetaler moet die Turkse waanzin niet subsidiëren.” “Niet wat mij betreft. Via die moskee verspreiden Erdogan en zijn AKP hun propaganda bij Vlaamse Turken. Wie het daar niet mee eens is, wordt weggezet als terrorist en staatsvijand. […] Moet je die praktijken blijven financieren met Vlaams belastinggeld? Nee.”

De Vlaamse belastingbetaler moet die Turkse waanzin niet subsidiëren.

‘Diyanet-moskeeën’ vallen direct onder het Turkse ministerie van Algemene Zaken: Ankara zorgt voor de imams in deze moskeeën en ziet er op toe dat de preken conform zijn met wat in Ankara over zaken wordt gedacht. Diyanet İşleri Başkanlığı betekent letterlijk ‘Presidium voor Godsdienstzaken’. Sinds 1982 worden tweeënzestig van de meer dan honderd Turkse moskeeën in België gecontroleerd door de ‘Belçika Türk İslam Diyanet Vakfı’. Dertien moskeeën in Vlaanderen van het Turkse netwerk zijn erkend door de Vlaamse overheid. Dat wil zeggen dat ze toelages krijgen om de imams uit te betalen.

Homans belooft nu ook de andere twaalf Diyanet-moskeeën naast de Fatih-moskee “op de rooster” te gaan leggen. De minister zegt daarbij dat ze antwoorden en klaarheid wil over de grootte van de invloed en de mate van dwang van Turks president Recep Erdogan in de Diyanet-moskeeën.

Veiligheid

Toch zijn experten niet zonder zorg over de publieke ruzie en de felle anti-Turkse verklaringen van Homans rond de Turkse geloofsinstellingen. Matthias Diependaele (N-VA) verdedigde zijn partijgenoot Homans donderdag nog met de stelling dat onze inlichtingendiensten zich onafhankelijker van Turkije moeten kunnen opstellen met behulp van meer middelen. Maar niet iedereen is het eens met de mogelijkheid daarvan.

Eerder deze week waarschuwde een veiligheidsbron nog: “In het verleden is al meermaals gebleken dat de Turken zeer nuttige info hebben over de ‘whereabouts’ van Belgische Syriëstrijders en potentiële terroristen. Als leden van onze Staatsveiligheid nu naar hun Turkse collega’s zullen bellen met een vraag over deze extremisten, zal het antwoord luiden: ‘Zoek het zelf maar uit’ “.

Ook professor criminologie Brice De Ruyver (UGent) maande donderdag aan tot voorzichtigheid, onder meer in het kader van van Syriëstrijders: “We mogen niet onderschatten hoe belangrijk die Turkse inlichtingendiensten zijn voor ons. Turkije kan ze ook gewoon laten passeren en ons droogleggen qua informatie.”