Gilbert: “Geen plaats in de koers voor leeuwenvlaggen”

3
9918

Philippe Gilbert haalde in een interview in 2013 uit naar mensen die met een Vlaamse Leeuw naar de koers komen. De kersverse Ronde van Vlaanderen-winnaar nam ook de Vlaams-nationalistische partij N-VA in het vizier. De uitspraken veroorzaken nu opnieuw ophef op sociale media.

Die leeuwenvlaggen verdienen geen plaats in de koers. Die mannen staan trouwens alleen op plaatsen waar ze zeker in beeld komen.” Zo sprak Philippe Gilbert in een interview met Humo nadat hij wereldkampioen werd in 2013.

Op de vraag wat hij vond van de resultaten van N-VA in de peilingen, reageerde de wielrenner: “Dat is net zoals met het Front National in Frankrijk. Extremisten heb je overal, ook in Wallonië. De mensen geloven niet meer in de politiek en geven hun stem dan maar aan zulke partijen. Het is een negatieve keuze, hun kiezers weten niet waar hun programma voor staat.”

Leeuwenvlaggen op de grond

Steven Vergauwen, toenmalig directeur van de Vlaamse Volksbeweging, reageerde op de uitspraken: “Het verbaast me niet dat Gilbert zo anti-Vlaams uithaalt. In 2011 stonden we in Parijs aan de aankomst van de Ronde van Frankrijk. Enkele Lotto-renners kwamen bij ons leeuwenvlaggen halen om er op de Champs Elysées een ererondje mee te rijden, maar Gilbert nam ze af en smeet ze op de grond. Greipel en Sieberg keurden het gebaar van hun ploegmaat Gilbert duidelijk af. Ze hebben de vlaggen achter zijn rug opgeraapt en er nog een hele tijd mee rondgereden.

Hoewel de uitspraken dateren van 2013 veroorzaakten ze ook nu weer ophef op sociale media. Philippe Gilbert won gisteren na een sterke prestatie de Ronde van Vlaanderen. Dat iemand die vindt dat de leeuwenvlag geen plaats verdient in de koers dé leeuwenvlaggen-koers bij uitstek won, leverde bij vele Vlaams-nationalisten een wrange smaak op.

3 REACTIES

  1. Megarijke sporters die geen snars van politiek kennen en die bovendien in Monaco hun weinige belastingen betalen moeten zwijgen. Ze hebben een bevoorrecht statuut wanneer ze topsporter zijn en kunnen zich onmogelijk in de plaats stellen van de miljoenen sukkelaars. Alle sympathie voor de sportman GILBERT maar zwijgen is de boodschap.

  2. Zou je zo een houding als racisme kunnen bestempelen? Ik denk het wel. Maar ja, het zijn maar Vlamingen die geschoffeerd worden. Symbolen van een religie die mensen onthoofdt en levend verbrandt kunnen wel. Ze mogen zelfs gedragen in de publieke ruimte volgens sommige partijen.