Het homokoppel Kris Vannevel en Martin Zebracki wensen sinds 19 april “een LHBT-monument voor Gent, nu meer dan ooit”. Dit op Facebook door middel van een Facebook-pagina (die 60 ‘likes’ telt). Het stadsbestuur van Gent lijkt hier nu op in te gaan. Het bestuur kondigt aan dat er een gigantische regenboogmuurschildering in het hartje van Gent komt. Dat staat te lezen in De Morgen.

Nadat Amsterdam als eerste wereldstad in 1987 een monument voor holebi’s oprichtte volgden heel wat andere steden zoals New York, Berlijn, Barcelona… en nu ook Gent, zij het met een muurschildering. Eerder in 2016 werd in New York de ‘Stone Wall Inn’ – de plek waar zo’n beetje de internationale homobeweging in 1969 begon – omgedoopt door Amerikaans oud-president Barack Obama (Dem.) tot een nationaal LGBT-monument. Ook in Brussel bestaat zo’n dergelijk monument.

Gigantisch “regenboogelement”

Het Gents stadsbestuur deelt mee dat het LGBT-monument in Gent er zal komen in de vorm van een grote muurschildering met de kleuren van de holebi-beweging, zijnde de regenboogkleuren. Dit ter hoogte van Casa Rosa, niet ver van de Gentse Vrijdagmarkt. Casa Rosa is een vzw in de vorm van een gemeenschapshuis. Het organiseert zich rond politieke en sociale vertegenwoordiging van holebi’s. Het is ook de ambitie van het stadsbestuur om Gent via het schilderwerk in de verf te zetten als holebi- en transgendervriendelijke stad.

“Op 16 mei wordt aan het Oost-Vlaamse holebihuis Casa Rosa, op een boogscheut van de symbolische Vrijdagmarkt, een ‘regenboogelement’ ingehuldigd. Het element wordt hét symbool van Gent als holebi- en transgendervriendelijke stad. Het is ontworpen in samenspraak met holebi-jongeren“, aldus Laurens Teerlinck, kabinetschef van Gents schepen voor Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a).

Holebi’s verheugd

Çavaria, een andere vzw en koepelvereniging die zich inzet voor sterkere politieke en sociale vertegenwoordiging van LGBT-personen reageert tevreden, hoewel een voorkeur uitging naar een meer fysiek monument zoals een standbeeld. “De muurschildering plaatst het holebihuis prominent in het Gentse stadscentrum. Het is dan wel geen fysiek monument dat slachtoffers van homo- en transfoob geweld herdenkt, maar als je kijkt naar andere steden zijn die monumenten dikwijls niet zo groot. Hier is sprake van een metershoge muurschildering: als symbool kan dat wel tellen”, liet çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs weten aan De Morgen.

Een LHBT-monument voor Gent, nu meer dan ooitGent is volgens ons klaar voor een materiële herinnering aan de strijd…

Geplaatst door Een LHBT-monument voor Gent, nu meer dan ooit op woensdag 19 april 2017

Tijdens de het bewind van Calvinistische Republiek in Gent tussen 1577 en 1584 werden homoseksuelen publiekelijk verbrand op de Vrijdagmarkt. Onlangs was er ook heel wat controverse in Nederland nadat een homokoppel in Arnhem werd in elkaar geslagen, onder meer met een betonschaar, door een groepje Marokkaanse jongeren.