Fox dumpt conservatieve superster Bill O’Reilly na seksschandaal

0
534

De populaire en rechtse zender Fox News neemt afscheid van haar grootste ster. De druk op het mediabedrijf was te groot geworden nadat meerdere vrouwen O’Reilly hadden beschuldigd van seksuele intimidatie en ongepast gedrag. Het bericht is een politieke/mediatieke schokgolf in de VS.

In een officieel en bijzonder beknopt bericht liet moederbedrijf 21st Century Fox weten dat “het bedrijf en Bill O’Reilly zijn overeengekomen dat Bill O’Reilly niet zal terugkeren naar het Fox News Channel”. De presentator zou normaal gezien terugkeren op het kleine scherm nadat hij zijn langste Paasvakantie ooit had genomen. Naar eigen zeggen was de pauze lang geleden al gepland, maar iedereen vermoedde dat de verklaring voor zijn lange afwezigheid  te zoeken was bij de storm die was opgestoken na de beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Onhoudbare druk

Door die vele beschuldigingen van seksuele intimidatie begon de successhow van de 67-jarige ster steeds meer reclame-inkomsten te verliezen omdat veel bedrijven niet meer in zijn tijdsvak wilden gezien worden. Vijftig adverteerders trokken zich al terug van de veelbekeken ‘prime time show’. Nochtans bleef O’Reilly ook in die periode een kijkcijferkanon. In de eerste maanden van 2017 haalde hij zelfs zijn beste cijfers ooit, met een gemiddelde van bijna vier miljoen kijkers per uitzending.

Normaal gezien is er een in te schatten daling wegens de overstap naar zomertijd, maar dit jaar was het omgekeerde het geval, waarschijnlijk door de vele aandacht die gegeven werd aan de seksuele schandalen rond zijn figuur. Tijdens zijn afwezigheid werd het programma overgenomen door andere bekende gezichten van de zender, maar de kijkcijfers kenden een flinke achteruitgang.

Dat is ook slecht nieuws voor de uitzendingen die volgen op het populaire programma, want die kregen een bonus omdat de kijkers van O’Reilly bleven hangen op de zender. Zo wordt het uitkijken hoeveel kijkers het (tot nu) populaire Tucker Carlson Tonight haalt. Carlsons programma wordt nu met een uur vervroegd en ook enkele andere populaire programma’s worden verschoven.

De belangrijke status van de televisiester leek er voor te zorgen dat hij zijn job kon behouden, maar dat sloeg om toen de New York Times op 1 april berichtte dat O’Reilly of Fox dertien miljoen dollar had betaald om vijf zaken van seksuele intimidatie te schikken.

O’Reilly zelf heeft nog geen commentaar gegeven sinds zijn vakantie (waarin hij de Paus ontmoette) maar zijn advocaat liet weten dat de conservatieve presentator het slachtoffer was van een linkse “lastercampagne”. Hij zou “het slachtoffer zijn van een brutale campagne en een karaktermoord die ongezien is in het moderne Amerika”, klonk het dramatisch.

Derde topper op rij weg bij Fox News

Het vertrek komt negen maanden nadat dat stichter van de nieuwszender, Roger Ailes, moest opstappen na een zaak van seksuele aanranding, ingezet door de voormalige presentatrice Gretchen Carlson en enkele andere vrouwen waaronder voormalig boegbeeld Megyn Kelly. Die laatste kwam toen in conflict met O’Reilly en ook zij besliste om Fox ter verlaten. Ze vertrok naar NBC. Bij het Vlaamse publiek is ze vooral bekend van haar aanvaring met Donald Trump tijdens een van de presidentiële debatten tijdens de verkiezingen in 2016.

Kijkcijferkanon

Zo verloor de zender in een korter tijd drie heel belangrijke figuren. Ondanks de vertrekken en schandalen blijft de conservatieve zender wel kijkcijfers halen van waar hun concurrenten alleen maar van kunnen dromen. Zelfs zenders die geen nieuws uitzenden halen veelal dergelijke cijfers niet.

O’Reilly was een van de oorspronkelijke Fox-gezichten die er al bij was bij de lancering in 1996. Voordien werkte hij bij CBS en NBC. Hij schreef een ganse reeks van boeken die bestsellers werden. Zo werd elke boek uit de ‘Killing‘-reeks meer dan 1 miljoen keer verkocht. Daarnaast werd hij goed betaald om over het ganse land speeches te geven. Maar ook de zender verdiende goed geld aan hun presentator. Zo bracht hij in 2015 maar liefst 178 miljoen dollar binnen aan reclame-inkomsten. Zijn jaarlijks salaris bij Fox News was navenant en bedroeg 20 miljoen dollar.

De kijkcijfers die hij haalde op de Amerikaanse televisie waren ver boven de norm die men van kabelzenders verwacht. Recent nog werd zijn contract verlengd voor enkele jaren.

O’Reilly heeft een uitgesproken conservatieve overtuiging en bracht die ook tijdens zijn uitzendingen. Hij had een (vroege) goeie relatie met President Trump, vooral omdat hij consistent veel kritiek had op het beleid van diens voorganger, oud-president Barack Obama (Dem.). Bill O’Reilly zelf verkocht zich als onafhankelijk en gematigd. Hij lag ook aan de basis van het typetje van de populaire (linkse) komiek Stephen Colbert die vaak de draak stak met zijn conservatisme. Colbert noemde hem vaak liefkozend ‘Papa Bear‘.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/