Filipijnen bezetten eilanden in de Zuid-Chinese Zee

0
1981

Het Filipijnse leger heeft deze week enkele onbewoonde eilanden in de Zuid-Chinese Zee bezet. President Rodrigo Duterte gaf zijn fiat voor de operatie omdat de Filipijnen al lang een territoriale claim hebben op de eilanden. Beijing is niet opgezet met de actie.

Op donderdag gaf Rodrigo Duterte bevel aan de Filipijnse strijdkrachten om alle door de Filipijnen geclaimde Spratly-eilanden, riffen en zandbanken in de Zuid-Chinese Zee in te nemen. “Het ziet er naar uit dat iedereen een gooi doet naar de eilanden in de Zuid-Chinese Zee. In dat geval nemen we maar beter deze in die nog onbewoond zijn,” aldus de Filipijnse leider bij een bezoek aan de militaire basis van Palawan. Duterte zal mogelijks het eiland Thitu aandoen op de nationale feestdag om er persoonlijk de Filipijnse vlag te hijsen.

Manilla heeft nu militairen gestationeerd op tien eilanden in de Zuid-Chinese Zee en zal in de toekomst overgaan tot het optrekken van militaire barakken, een haven en een landingsbaan.

Internationaal dispuut

De eilanden in de Zuid-Chinese Zee vormen al lang het voorwerp van een internationaal dispuut. De hoofdrolspelers zijn China, Maleisië, Taiwan, Indonesië, de Filipijnen, Brunei, Japan en Vietnam. Het conflict draait om eilanden, zandbanken, riffen en territoriale wateren. De Spartly-eilanden, waar de Filipijnen deze week aan zet waren, bestaan uit honderden kleine eilandjes, verspreid over 400 vierkante kilometer.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Chinese militaire operaties

Het grootste Spartly-eiland, Taiping, wordt door de Chinezen opgeëist. China gebruikt de eilanden als militaire uitvalsbasis en bouwde kunstmatige eilanden die het mogelijk maken om er langeafstandsraketten te huizen. De Verenigde Staten stuurden in die optiek al een waarschuwing voor militaire escalatie de wereld in. Thitu, dat deze week werd ingenomen door de Filipijnen, bevind zich dicht bij de Subirif, één van de kunstmatige eilanden waarvan China wordt beschuldigd er militaire installaties te herbergen.

In juli 2016 vonniste het Haagse Permanent Hof van Arbitrage nog dat China geen claims heeft in de Zuid-Chinese Zee, wat in het voordeel speelde van Manilla. China erkent die regeling echter niet. Rodrigo Duterte gaf eerder aan dat hij de beslissing ook links zou laten liggen omdat hij hechtere relaties met China zocht, een renversement des alliances. Het is opvallend dat de Filipijnse operatie er net kwam op het moment dat de Chinese president Xi Jingping een onderhoud had met Donald Trump in Florida. China uitte meteen haar bezorgdheid over de militaire operaties van de Filipijnen en verklaarde dat het toegewijd is aan de bescherming van haar maritieme rechten in de Zuid-Chinese Zee.