Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) liet gisteren weten de procedure te willen starten tot het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen, Limburg. Het gaat om de tweede grootste moskee in België. Staatsveiligheid ontkent nu dat een onderzoek naar de Fatih-moskee zaken aan het licht heeft gebracht die niet door de beugel kunnen. 

De bal ging aan het rollen na een nota over het Turkse religieuze overheidsdepartement ‘Diyanet’. Deze nota kwam er volgens Staatsveiligheid op verzoek van federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Er was toen controverse ontstaan nadat in de pers werd bericht over Turkse imams die als politieke spionnen zouden worden ingezet. Ook premier Charles Michel (MR) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontvingen de nota.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) maakte daarop bekend dat ze de erkenning van de Fatih-moskee wou intrekken omdat “documenten van Staatsveiligheid ons wijzen op zaken die niet door de beugen kunnen.” Staatsveiligheid reageert nu echter op haar beurt dat ze vaststelt dat “elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de inlichtingendienst zelf nooit werden getrokken.”

“In de nota wordt een genuanceerde analyse gemaakt van de algemene activiteiten van Diyanet in België, waarbij er ondanks pogingen tot beïnvloeding, tot nu toe geen bewijzen gevonden werden voor clandestiene inmenging of spionageactiviteiten door Diyanet”, laat Staatsveiligheid nog weten.

“Staatsveiligheid niet bevoegd”

Homans poneerde in Terzake op Canvas dat als Staatsveiligheid zegt dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken, Staatsveiligheid het rapport maar openbaar moet maken.

Homans over reactie Staatsveiligheid

Liesbeth Homans over reactie Staatsveiligheid: "Vreemd dat Staatsveiligheid zegt dat moskee nauwelijks aan bod komt in rapport"Bekijk het volledige gesprek: http://deredactie.be/permalink/2.49341?video=1.2944189

Publiée par Terzake sur jeudi 6 avril 2017

Belga brengt dat Homans (N-VA) maandag in het Vlaams parlement wordt verwacht om tekst en uitleg te geven bij haar beslissing rond de Fatih-moskee. De voorzitster van de bevoegde parlementaire commissie Mercedes van Volcem (Open Vld) gaat ook Staatsveiligheid vragen om achter gesloten deuren het besproken rapport uit te lichten.

Diyanet

Diyanet-moskeeën‘ vallen direct onder het Turkse ministerie van Algemene Zaken: Ankara zorgt voor de imams in deze moskeeën en ziet er op toe dat de preken conform zijn met wat in Ankara over zaken wordt gedacht. Diyanet İşleri Başkanlığı betekent letterlijk ‘Presidium voor Godsdienstzaken’. Sinds 1982 worden tweeënzestig van de meer dan honderd Turkse moskeeën in België gecontroleerd door de ‘Belçika Türk İslam Diyanet Vakfı’.