Een welkome beslissing voor Ghelamco die het Eurostadion wil gaan bouwen op Parking C, Grimbergen. Nadat eerder de Grimbergse gemeenteraad adviserende tegen het schrappen van de buurtweg die er loopt – die moet geschrapt worden voor de bouw van het stadion – en het zich een maand erna dan weer bedacht, hakte het proviciebestuur van Vlaams-Brabant vandaag de knoop door: de buurtweg moet weg. Een obstakel minder voor het Eurostadion.

Het Eurostadion is het geplande voetbalstadion van stad Brussel waar onder meer de Rode Duivels zouden komen spelen. Projectontwikkelaar Ghelamco wil dat gaan bouwen op Parking C. Die parking ligt in Grimbergen en dat is een Vlaamse gemeente buiten Brussel. De Grimbergse gemeenteraad had eind januari een stok in de wielen gestoken van Ghelamco door te adviseren om een buurtweg, die noodzakelijkerwijs moet geschrapt worden voor de bouw, te behouden. Een maand later bedacht de gemeenteraad zich evenwel en stemde het dan toch voor de afschaf van de wegel.

Buurtweg weg

Na de ‘flip flop’ van de Grimbergse gemeenteraad werd dan de hete aardappel doorgeschoven naar de provincie. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant heeft vandaag beslist dat de betrokken weg mag geschrapt worden. Een welkome beslissing voor Ghelamco. Tom Dehaene, lid van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant voor CD&V, noemde de beslissing logisch want de “weg is al meer dan 30 jaar in onbruik”.

Opvallend: De partij van Groen, die zich zowel op Vlaams niveau als op Brussels Hoofdstedelijk niveau heeft verzet tegen de komst van het Eurostadion, stemde mee voor de afschaf van de weg. De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bestaat uit CD&V, sp.a, Open Vld en Groen en moet normaliter collegiaal stemmen, dat wil zeggen in consensus. Indien dit niet mogelijk is, kan evenwel met absolute meerderheid gestemd worden.

In 2016 had Ghelamco nog een rechtszaak gestart bij de vrederechter om het nodige afschaffen van het pad te bekomen. De vrederechter van Grimbergen had daarbij beslist dat van verjaring van de buurtweg geen sprake was. Dat wil zeggen dat de weg niet (lang genoeg) in onbruik is om uit te doven. De vrederechter sprak een vonnis uit ten aanzien van Grimbergen om een verzoek te sturen richting provincie tot afschaffing van de weg.

Obstakels

De afschaffing wil verre van zeggen dat Ghelamco kan beginnen met de bouw van hun stadion. De steun van voetbalploeg Anderlecht viel eerder dit jaar in februari al weg toen het mededeelde dat de ploeg verder blijft spelen in het Constant Vanden Stockstadion. Ook zijn er inmiddels maar liefst 662 bewaarschriften ingediend tegen de bouwvergunningaanvraag en 427 tegen de milieuvergunningaanvraa. Bij de bezwaarindieners zijn ook de gemeenten Vilvoorde en Wemmel. Grimbergen zelf weigerde tevens al de bouwvergunning (waartegen Ghemalco in beroep ging).

Maar misschien wel de zwaarste opdoffer was de beslissing van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Deze weigerde eind maart om de noodzakelijke stukken grond voor de bouw (een aantal perceeltjes op de bouwgrond zijn eigendom van de Vlaamse overheid) te verkopen omdat al de procedures zijn doorlopen en zowel Ruimte Vlaanderen als de gemeente Grimbergen zich negatief hebben uitgesproken”.