Het aantal niet-Europeanen dat afhankelijk is van de Duitse sociale zekerheid is vorig jaar met 400.000 gestegen. Het aantal Syriërs onder de niet-Europese steuntrekkers is verdrievoudigd. In totaal steeg het aantal niet-Europese Hartz-IV-ontvangers sinds 2015 met niet minder dan 132 procent.

Welt baseert zich voor deze gegevens op cijfers van de Duitse federale dienst voor Arbeid (Bundesagentur für Arbeit). De dienst registreerde in 2016 in totaal 698.872 niet-Europeanen die voor hun levensonderhoud afhankelijk waren van de Duitse sociale bijstandsinstantie, Hartz-IV. Het gaat hierbij om een toename van zo’n 400.000 steuntrekkers.

Vluchtelingen die erkend worden in Duitsland, kunnen na een korte termijn aanspraak maken op sociale bijstand en krijgen toegang tot de Duitse arbeidsmarkt. Het aantal migranten dat daadwerkelijk de weg naar de arbeidsmarkt vindt, blijft echter zeer laag. Zo achtte de Beierse Minister voor Economie Ilse Eigner 90 procent van de vluchtelingen ongeschikt voor de Duitse economie. Dit op basis van hun opleiding en kennis.

Van het ongeveer miljoen migranten dat sinds 2015 naar Duitsland kwam, vonden amper een 7.000 vluchtelingen ondertussen een job. Dat is minder dan 0,7 procent.

Gevaarlijke budgettaire druk

In 2016 steeg het aandeel van niet-Duitsers die afhankelijk zijn van Hartz-IV daarmee van 23,8 naar 28,2 procent tussen januari en september. In 2011 bedroeg dit aantal nog 19 procent en in mei 2016 was dat al 25 procent. Desondanks blijft de politieke klasse van de Bondsrepubliek overtuigd van het slagen van het vluchtelingenproject. Eind maart zei de Duitse econoom Lars Feld nog dat de Duitse economie makkelijk een miljoen vluchtelingen aan kan.

De vraag is echter of de economie kan omgaan met de kosten van dit sociale vraagstuk. In 2016 kostte het vluchtelingenbeleid de Duitse staatskas 23 miljard euro. Daarmee drukten deze kosten, die 3 miljard euro lager werden geschat, gevaarlijk sterk op de voorziene Duitse budgettaire buffer van 24 miljard euro.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/