Het lijkt een draai van 180° voor de CDU-politicus Wolfgang Schäuble. Op een evenement van Deutschlandfunk en de ‘Neue Zürcher Zeitung’ op woensdagavond in Berlijn bekritiseerde de Financiënminister vooral de Turkse president Recep Erdogan (AKP). Die werd verweten Turkse politieke onrust naar Europa te exporteren. Maar ook moslimmigranten in Europa werden op de korrel genomen.

Na de herhaaldelijke aanvallen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gericht tegen Duitsland en de Duitse politieke klasse, pareert Schäuble nu de commentaren. De retoriek van Erdogan zou moedwillig jaren aan integratie in Duitsland verwoesten. Ze zorgt voor een kloof tussen Turken en Duitsers die niet makkelijk te repareren is, meent Schäuble.

Het is geen geheim dat de Duitse en Turkse overheid op gespannen voet met elkaar leven. Reden is het Turkse referendum van zondag aanstaande omtrent de machtsuitbreiding voor de Turkse president via een nieuwe grondwet. Een voor Erdogan positief referendum zou zijn positie aanzienlijk kunnen versterken.

Volledige integratie

Schäuble uitte zich echter ook kritische tegenover de islamitische migranten in Europa. De minister geeft toe dat men hen welkom moet heten in Europa. Anderzijds benadrukt hij ook dat ze gebonden zijn aan onze waarden en levenswijze. “Wanneer dit niet past, heeft u een valse beslissing getroffen,” aldus Schäuble. Hij voegde er aan toe: “Er zijn betere plaatsen op aarde om volgens de Sharia te leven.”

Ook het dubbele paspoort kon op kritiek van Schäuble rekenen. Zo meende hij dat wie van plan is langere tijd in Duitsland te verblijven, er alle baat bij heeft om zich volledig te integreren en zich de Duitse identiteit eigen te maken. Daarmee kant de CDU-politicus zich ook tegen voorstellen van de Groenen. Deze pleitten voor kort nog voor het behoud van dubbele paspoorten. De kritiek van de minister van Financiën lijkt in strijd met het “Wir schaffen das” van kanselier en partijgenote Angela Merkel. Toch moet hier enige nuance aan de dag gelegd worden. Ook ‘Mutti Merkel’ stelde haar kompas al bij in de afgelopen jaren en maanden. Schäuble zei bijvoorbeeld al in januari dat de asielpolitiek van 2015 uit de hand gelopen was.

Zo’n 13% van de Duitsers was anno 2015 van niet-Duitse afkomst. Een derde van de kinderen onder tien heeft in Duitsland een migratieachtergrond.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • De Block Paul

  Het is maar wat je onder aanpassen verstaat. Ga je mee met onze open vrije maatschappij, zonder de restricties van​ een bevoogdende religie? Bewaar je, je spiritualiteit voor jezelf en val je een ander daar niet mee lastig? Aanvaard je dat we een seculiere maatschappij zijn, waarin élke religie welkom is, maar waarin discretie over je geloofsovertuiging (het dragen van hoofddoek, tulband, keppel is het tegendeel van discretie) respect betekent tegenover andere religies? Bouw moskeeën, synagogen​ en tempels. Aanbid Allah, Jahweh, Vishnoe, eet geen varkensvlees, drink geen alcohol, eet kosjer en wat nog allemaal maar vraag niet aan een ander jouw religieuze finesses en vormelijkheden fantastisch te vinden. Laat staan dat je vraagt om onze scheiding van staat, gelijkheid van man en vrouw, godsdienstvrijheid, vrijheid van politieke overtuiging en sexuele geaardheid op de helling te zetten. Kortom omarm wat wij essentieel vinden om een vredevolle, open en vrije maatschappij op te bouwen en behoud uw spiritualiteit, daar is niets mis mee, maar vergeet de misantropische, archaïsche voorschriften, die eeuwen geleden opgeld maakten, maar die nu niet van tel meer zijn. Wees een modern mens. Met de nadruk op mens.

  • Kritische Geest

   “Aanvaard je dat we een seculiere maatschappij zijn,”… Stel dat een partij met slechts een type religieuze aanhangers in de meerderheid zou zijn… Eentje die de sharia aanhangt bijvoorbeeld.
   Of eentje die zowel aanhangers heeft van de sharia als aanhangers van de bijbel. Wat betekent dat dan voor de “seculiere maatschappij”?

   Er moet wel degelijk een grondwetswijziging komen. Eentje die bepaalt dat een 2/3 meerderheid, zonder backdoor zoals art. 195, nodig is om àlles wat met religie te maken heeft in toom te houden.

  • Kritische Geest

   De voorlopige resultaten van Turkse diaspora in West-Europa:

   België: 80% ja
   Oostenrijk: 73% ja
   Nederland: 69% ja
   Duitsland: 64% ja
   Italië: 61% ja
   Denemarken: 59% ja
   Zweden: 37% ja

   https://twitter.com/Bram_VDP/status/853643013050044417

   Het woord is vluchtig, de kiesresultaten blijven.