“Het is makkelijk om een Turk uit Turkije te halen, maar het is minder evident Turkije uit een Turk te halen”, aldus Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) in de Zevende Dag.  Open Vld-fractieleider in het Vlaams parlement Bart Somers, Hilal Yalcin (CD&V) en DeWinter debatteerden deze middag in De Zevende Dag over het Turkse referendum en de daaruit voortgekomen discussie over de dubbele nationaliteit: afschaffen of niet? De 

Somers benadrukte vooral de nood aan maatschappelijke nuance: een significant deel van de Belgische Turken is immers niet gaan stemmen. Daarom is het volgens hem moeilijk om te stellen dat een grote meerderheid van de Belgische Turken pro-Erdogan zou zijn. Wel maakte hij duidelijk dat hard moet worden opgetreden tegen buitenlandse leiders die in ons land hun beleid willen doordrukken. Er is volgens hem ook meer nood aan ‘samenleven met elkaar’, dan het ‘naast elkaar leven’ van vandaag. Hij haalde zijn rol als burgemeester van het cultureel diverse Mechelen aan om aan te tonen dat wel degelijk samen te leven valt.

Gefaalde integratie?

Yalcin trad Somers bij, maar complimenteerde Erdogan ook met de manier waarop de Turkse leider de Europese Turken “heeft gevonden” en hen heeft doen voelen dat ze ertoe doen. Nee-geschud van Somers maakte duidelijk dat complimenten voor Erdogan, die steeds meer macht naar zich toetrekt, niet aan de orde waren. Daarnaast benadrukte de CD&V’ster dat de huidige maatschappelijk problematiek veel dieper ligt dan de dubbele nationaliteit en dat de samenleving “simpelweg” meer inclusief moet zijn ten opzichte van andere mensen en gemeenschappen.

Dewinter sloeg, naar gewoonte, een andere toon aan: “Ik ben niet verrast door deze uitslag. Het is makkelijk om een Turk uit Turkije te halen, maar het is minder evident Turkije uit een Turk te halen.” Erdogan maakt daar volgens hem misbruik door van de Turkse immigranten een ‘vijfde colonne‘ van de islam in Europa te maken. Anders dan te focussen op de Turkse president, had hij het echter over de politici en het (gefaalde immigratie-)beleid in ons land: niet Erdogan is het probleem maar de gefaalde multiculturele samenleving.

Vooral hekelde Dewinter expliciet mensen als Somers, die volgens hem veel te laks omspringen met migranten die zich niet wensen aan te passen. Het integratiebeleid moet volgens de rechtse nationalist hervormd worden: volledig assimileren of niets.

Referendum Turkije:De Turken die in Europa wonen zijn nog fanatieker dan zij die in Turkije zelf wonen. Dit toont aan dat er van integratie vaak geen sprake is. De wil om te integreren ontbreekt volledig.

Publiée par Vlaams Belang sur mercredi 19 avril 2017

“Baby-Erdogan”

Somers trok hierna van leer tegen Dewinter, door hem een ‘Baby-Erdogan’ te noemen. Net zoals de president, zou de Vlaams Belang’er immers alleen maar mensen tegen elkaar willen opzetten. Hij ziet de dingen naar eigen zeggen niet zo pessimistisch in en ijvert ervoor om aan iedereen duidelijk te maken dat ze deel moeten uitmaken van onze diverse samenleving. Yalcin was het volkomen eens.

Dewinter sloot het debat af door erop te wijzen dat voor hem Erdogans Turkije nooit lid mag worden van de Europese Unie. Somers liet verstaan blij te zijn over het algemeen niet dezelfde mening te zijn toegedaan als het Vlaams Belang-Kamerlid. Op Twitter kreeg Somers nadien nog een veeg uit de pan van Dewinter. Deze plaatste een foto op Twitter van oud-premier en huidig Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) samen met Erdogan.