Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir heeft in een post op Facebook de hand uitgestoken naar de CD&V, zij het halvelings. Dit nadat ze eerder de CD&V “de nieuwe moslimpartij” noemde. Haar woorden slikt ze niet in, maar de N-VA’ster zegt wel verder te willen werken met de christendemocraten. Ook heeft ze haar excuses aan premier Charles Michel (MR) aangeboden.

Vorige week kwam Demir in het oog van de storm toen ze in een interview met De Zondag zei dat de CD&V “de nieuwe moslimpartij” was van Vlaanderen, en dat de christendemocraten moslims zien en gebruiken als “kiesvee”. Ze zei toen letterlijk: “Politici moeten de democratische waarden onderschrijven. Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij.” In een Facebookbericht herhaalt ze nu die boodschap, zij het een pak milder. Daarnaast heeft ze zich ook verontschuldigd aan premier Michel.

Ik heb een week gezwegen. Er moet voor alles een eerste keer zijn, nietwaar? Maar ik ga het niet verbergen. Dit was…

Geplaatst door Zuhal Demir op maandag 17 april 2017

Geen toevallige timing

Dat Demir net nu deze post op de sociale media plaatst is niet toevallig. De CD&V dreigde eerder met een regeringscrisis als Demir niet met excuses aan de CD&V op de proppen kwam. De christendemocraten dreigden ermee om de beleidsbrief van Demir niet goed te keuren. Demir werd eerder dit jaar aangesteld als staatssecretaris Gelijke Kansen in opvolging van Elke Sleurs (N-VA) die op haar beurt tijdens de Telenet-stoelendans Siegfried Bracke (N-VA) opvolgde als lijsttrekker in Gent.

Demir moet dus nog haar beleidsbrief voorleggen en het vertrouwen krijgen van de meerderheid. Normaal gezien een formaliteit, “maar als zij ons niet vertrouwt, waarom zouden wij dat dan wel moeten doen?”, vroeg de CD&V-top zich af vorige week… En deze beleidsbrief moet dus nu morgen voorgesteld worden.

Toch slikte ze haar woorden van vorige week niet in: “Ik heb aangeklaagd dat moslims als kiesvee worden ‘gezien en behandeld’. Een groot verschil. En dat gebeurt volgens mij wel degelijk.” Wel lijkt Demir ergens toenadering te zoeken. Hendrik Bogaert zei deze ochtend dat de dubbele nationaliteit “nu” afgeschaft moet worden en dat waardeert Demir in haar Facebookpost. En nog: “CD&V zal in mij een loyale partner vinden om het regeerakkoord uit te voeren”.

Verder zei Demir nog dat ze “zonder meer de zwaarste week” uit haar politieke loopbaan heeft meegemaakt na de vele kritiek afgelopen dagen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/