Minister van Defensie Steven Vandeput, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken hebben de voorbije dagen Irak bezocht. Het trio maakte er onder andere afspraken rond de terugname van illegale Irakese criminelen en politiesamenwerking. Dat lieten de drie N-VA politici weten tijdens een gezamelijke persconferentie.

Een voor Theo Francken erg belangrijk punt uit het akkoord met Irak is ongetwijfeld de instemming met de gedwongen terugkeer van illegale Irakese criminelen. België mocht de laatste tijd al enkele keren Irakese illegalen die criminele feiten gepleegd hadden terugsturen naar Irak, maar nu is er ook officieel een akkoord over deze praktijk.

De Belgische gevangenissen tellen nog een vijftigtal Irakezen die illegaal in ons land verblijven. Door het akkoord zullen zij gedwongen kunnen worden teruggestuurd wanneer zij vrijkomen uit de gevangenis.

Het akkoord beperkt zich echter niet tot dit punt. Er werden ook afspraken gemaakt over de gedwongen terugstuur van uitgeprocedeerde Irakese vluchtelingen die geen asiel hebben gekregen in België. Eerder werden al gelijkaardige afspraken rond terugkeer gemaakt met landen als Marokko, Somalië, Nigeria en Kameroen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon kreeg van Irakees premier al-Abadi de belofte dat Irak alle info zal doorspelen die ze in handen krijgt over Belgische ‘foreign terrorist fighters’. Volgens de minister is door de stijgende druk op terreurgroep IS het terugkeren van strijders naar België de grootste veiligheidsuitdaging.