In een interview met de Zondag haalde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) fel uit naar haar coalitiepartner CD&V die ze de “nieuwe moslimpartij” noemde. De CD&V zou moslims als kiesvee behandelen, aldus Demir. Maar dat is in het verkeerde keelgat geschoten van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Eerder zei Beke dat de uitspraken “Filip Dewinter zouden laten blozen”, maar nu vraagt Beke uitdrukkelijk om officiële excuses en dreigt met een regeringscrisis bij het uitblijven ervan. Dat brengt HLN.

“Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij”, waarschuwde Demir afgelopen weekeinde in De Zondag. Maar deze wordt nu op haar beurt gewaarschuwd. Demir werd eerder teruggefloten door premier Charles Michel (MR) en deloyaliteit verweten. Gesterkt door het signaal van de premier ziet CD&V-voorzitter Beke nu zijn kans schoon om de N-VA voor blok te zetten: excuses van Demir of er komt een regeringscrisis.

Beleidsbrief

Eerder zei Demir dat ze de kritiek van de premier aanvaarde, maar excuseerde ze zich niet. Maar CD&V dreigt er nu mee op de beleidsbrief van Demir na de paasvakantie niet goed te keuren. Demir werd recent aangesteld als staatssecretaris Gelijke Kansen in opvolging van Elke Sleurs (N-VA) die tijdens de Telenet-stoelendans Siegfried Bracke (N-VA) opvolgde als lijsttrekker in Gent. Dat betekent dat Demir nog haar beleidsbrief moet voorleggen en het vertrouwen moet krijgen van de meerderheid. Normaal gezien een formaliteit, “maar als zij ons niet vertrouwt, waarom zouden wij dat dan wel moeten doen?”, vraagt de CD&V-top zich nu af.

Het valt af te wachten of de CD&V echt de zaken zo op de spits zal willen drijven. Op basis van de meest recente opiniepeiling van La Libre en RTBf, heeft N-VA electoraal nog steeds een flinke voorsprong op CD&V en is het potentieel voordeel voor de christendemocraten misschien te klein om de zaak te riskeren.

Ook lijkt het onwaarschijnlijk dat N-VA ook effectief zal ingaan op de eis tot excuses. Dit niet alleen omdat het tot gezichtsverlies zou leiden, maar ook omdat het de electorale N-VA-tactiek kan ondermijnen: de rechterzijde – blijvend – verleiden met flinke/straffe uitspraken.

Figuur: SCEPTR. Zetelsimulatie.
Figuur: SCEPTR. Zetelsimulatie op basis van de peiling van La Libre en RTBf.

ADVERTENTIE