In een tweet deed CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert een ondubbelzinnige oproep om de dubbele nationaliteit af te schaffen. De oproep komt er nadat het ja-kamp nipt de overwinning behaalde in het Turks referendum in Turkije over een nieuwe grondwet die Turks president Recep Erdogan (AKP) meer macht gaat geven. Bij de Turken in België was die overwinning echter helemaal niet nipt: de Turkse diaspora in België stemde het meest uitgesproken voor Erdogan van alle Turkse gemeenschappen in de wereld (77,1%).

In een uitslag die, zoals wel vaker tegenwoordig, afweek van de peilingen voor de verkiezingen heeft Erdogan zijn slag thuis gehaald. De lichte islamisten van AKP kunnen zich nu beroepen op een presidentieel systeem met een veel krachtigere uitvoerende macht. In Turkije was de kiesslag een dubbeltje op zijn kant, met circa 51% van de kiezers die zich uitspraken voor de nieuwe grondwet.

Bij ons echter hebben 77,1% van de Belgische Turken zich uitgesproken voor meer macht voor Erdogan. En dat vindt Kamerlid Hendrik Bogaert bijzonder kwalijk. In een ondubbelzinnige tweet maakt hij een oproep tot het onmiddellijk afschaffen van de dubbele nationaliteit omdat het huidig systeem “niet houdbaar is”. Ook Erdogan en zijn grondwet krijgen een sneer uit de pan als zijnde “autoritair”.

Het eeuwig Belgisch debat: de dubbele nationaliteit

Het debat over de dubbele nationaliteit werd (opnieuw) geopend in België toen toenmalig Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) afgelopen zomer een lans brak voor het afschaffen ervan in een interview met Het Belang Van Limburg. De opvolger van Demir rond dit thema in de Kamer, Sarah Smeyers, gaf midden maart mee dat het afschaffen van de dubbele nationaliteit “juridisch niet lukt”. In de plaats hiervan schoof Smeyers dan maar een verplicht burgerschapsexamen naar voren, maar ook dat werd afgeschoten door premier Charles Michel (MR). “We kunnen geen tweederangsburgers hebben”, zei Michel er toen over.

Maar de CD&V reageerde genuanceerd positief op het zomervoorstel om dubbele nationaliteiten af te schaffen. Partijvoorzitter Wouter Beke had toen praktische bezwaren, onder meer over hoe men dan de nationaliteit van terroristen moest afnemen, maar vond het naar eigen zeggen logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft. Ook jongerenvoorzitter van CD&V, Sammy Mahdi, liet vorige maand een gelijkaardig geluid horen: “Ik zie het nut niet in van de dubbele nationaliteit”.

Bogaert staat dus niet alleen in zijn partij met zijn standpunt, maar het is wel de eerste keer dat die positie in de CD&V zo radicaal gebracht wordt, zonder nuances en reservaties. Bogaert kreeg al steun van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar deze vroeg zich wel af in hoeverre het voorstel kan gedragen worden en of het niet eerder om een leeg ballonnetje gaat.

Tussen regeringspartners CD&V en N-VA botert het over het algemeen niet zo goed. Vorige week zei Demir nog dat de CD&V de “nieuwe moslimpartij” is en dat de christendemocraten moslims “zien als kiesvee”. Hendrik Bogaert, die deel uitmaakt van de rechtervleugel in de CD&V, zei toen dat dit niet klopte en dat je de “de plaats van de CD&V kan […] vergelijken met die van het cultuurchristendom”.

https://www.facebook.com/hendrik.bogaert.9/posts/1258340534278712

Wat is dat dan, de dubbele nationaliteit?

Er is sprake van dubbele nationaliteit wanneer een natuurlijke persoon burger is van twee verschillende staten. Dit is mogelijk omdat men op verschillende manieren burger kan worden van een land en men niet altijd zijn oorspronkelijk burgerschap verliest bij de winst van een ander. Bij burgerschap horen allerlei rechten en plichten die een reden kunnen zijn voor een individu om te kiezen voor meerdere nationaliteiten (rechten) of voor een staat om het toe te laten (plichten).

Landen als Libië, Syrië en Marokko (maar niet Turkije) verbieden zelfs het afstaan van hun nationaliteit. In België daarentegen is het pas sinds 2008 mogelijk om de Belgische nationaliteit te cumuleren met een andere. Daarvoor verloor je dus de Belgische nationaliteit op het moment dat je een andere verwierf.

6 REACTIES

 1. “In België daarentegen is het pas sinds 2008 mogelijk om de Belgische
  nationaliteit te cumuleren met een andere. Daarvoor verloor je dus de
  Belgische nationaliteit op het moment dat je een andere verwierf.”
  De stelling in de eerste zin gaat, veronderstel ik, alleen op wanneer iemand een nieuwe nationaliteit verwerft, zoals gesteld in de tweede zin. Mijn kinderen hebben een dubbele nationaliteit sinds hun geboorte, een hele tijd voor 2008, en de Belgische staat heeft daar nooit een probleem mee gehad.

   • Wel, ik had enkel een opmerking over de juistheid van het artikel. Ik
    denk niet dat iemand in de huidige context een probleem heeft met de
    dubbele Belgische-Finse nationaliteit van mijn kroost.

    Wat het afpakken van een nationaliteit betreft, is dat, dacht ik, niet zo evident. Als de Belgische staat besluit om iemand met een dubbele nationaliteit z’n Belgisch staatsburgerschap te ontnemen, prima.
    Maar hoe gaat ze andere landen verplichten om iemand die de Belgische nationaliteit wenst te verwerven, zijn oorspronkelijk staatsburgerschap af te nemen?
    Hoe gaat ze verhinderen dat iemand die de Belgische nationaliteit heeft, een tweede burgerschap in een ander land verwerft?
    Hier zijn weer een hoop bilaterale overeenkomsten nodig, en dat gaat niet lukken met staten zoals Marokko en Turkije.
    Wat gebeurt er met kinderen van een gemengd huwelijk? Vroeger moest op 18-jarige leeftijd een keuze gemaakt worden, maar dat is al een hele tijd geleden afgevoerd.

    En wat bereiken we precies met het afnemen van de dubbele nationaliteit?
    Als we de Turkse afnemen, kunnen (ex-)Turken hier niet meer stemmen. Er zijn heel wat landen in de wereld waar de meerderheid van de Turken “nee” gestemd hebben. Naarmate meer Turken de dictatuur in eigen land ontvluchten, kan het aandeel buitenlandse anti-Erdoganstemmen toenemen. Als de bedoeling is om op dit moment Erdogans regime te bestrijden, kunnen we onszelf dus in de voet schieten.
    Als we de Belgische afnemen, wat gebeurt er dan? Repatriëren?
    Nationaliteit zegt ook niets over inburgering. Net zoals het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen de problemen in de Brusselse rand totaal niet kon oplossen, zal dit voorstel ook niet magisch leiden tot de brave integratie in onze cultuur, het sektarisch geweld tussen tussen Turken en Koerden, of tussen pro- en anti-Erdogangroepen, en het verdwijnen van de Islam uit ons straatbeeld.

   • De complexiteit van de kwestie maakt dat dit duidelijk voer is voor juristen. De overgrote meerderheid kan en moet zich echter uitspreken. Zo kan er op lange termijn iets veranderen via wetgevende initiatieven. Ik vertrek van de idee dat de Belgische nationaliteit een gunst moet zijn en blijven, en geen item in een cataloog. Uiteraard zijn er open vragen.

    Ons nationaliteitsbeleid is droevig. Canada pakt het veel beter aan: cherry picking. Wij laten iedereen binnen, liefst in’t groot, alsof het kiesvee is. Groen was en is grote voorstander van de Snel Belg Wet. Zo veel verschillende culturen en masse importeren met de boot- en treinladingen tegelijk op zo korte tijd, is gewoon vragen om problemen. Groen werkt enthousiast mee met het omgekeerde van deportatie van de eigen bevolking: import van vreemd kiesvee.

    Je moet ergens beginnen. Vandaag is een goed moment.

    Meyrem doet trouwens heel hypocriet over de term “kiesvee”. Haar eigen partijtje gebruikte die term zelf ook op 6 januari 2014. Maar nva mag dat blijkbaar niet. Twee maten voor Meyrem. Zij en haar partijtje zijn blijkbaar gelijker dan Nva….

    https://twitter.com/MeyremAlmaci/status/851354950714232832
    Meyrem Almaci‏ Kiesvee?
    Sukkelaars? Taal & houding bepalen sfeer in ons land. Woorden zijn niet onschuldig. #hetkananders #oplossingenipvverwijten #respect
    http://www.jonggroen.be/nieuws/geen-stemrecht-vanaf-16-das-pas-onnozel
    “Zou het kunnen zijn dat sommige klassieke partijen bang zijn om hun trouw kiesvee te verliezen? ”

    Daarnaast hebben Vuye en Wouters een interessant idee: het is ofwel stemmen in België, ofwel stemmen in het buitenland. De twee tegelijk gaat niet.

 2. ” Maar hoe gaat ze andere landen verplichten om iemand die de Belgische nationaliteit wenst te verwerven, zijn oorspronkelijk staatsburgerschap af te nemen? ”

  Daar kan toch geen discussie over bestaan. De mensen de keuze laten met dien verstande dat zij die de Belgische nationaliteit willen verwerven klaar en duidelijk aan hun verstand brengen dat men maar één nationaliteit kan hebben wil men zich definitief in Belgie vestigen of als zij hun aanvraag tot Belg indienen. Kiezen voor het ene is automatisch het verlies van het andere en dit voor iedereen, ook voor Belgen in het buitenland die daar de nationaliteit van het land willen aannemen.

 3. en ik die dacht nu eens iets neutraals ontdekt te hebben maar noppes juist zoals andere media anti Vlaams Belang .vlaams belang heeft in het parlement al verscheidene oproepen gedaan oom de dubbel nationaliteit af te schaffen iedereen was er tegen ook NVA

Comments are closed.