In een tweet deed CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert een ondubbelzinnige oproep om de dubbele nationaliteit af te schaffen. De oproep komt er nadat het ja-kamp nipt de overwinning behaalde in het Turks referendum in Turkije over een nieuwe grondwet die Turks president Recep Erdogan (AKP) meer macht gaat geven. Bij de Turken in België was die overwinning echter helemaal niet nipt: de Turkse diaspora in België stemde het meest uitgesproken voor Erdogan van alle Turkse gemeenschappen in de wereld (77,1%).

In een uitslag die, zoals wel vaker tegenwoordig, afweek van de peilingen voor de verkiezingen heeft Erdogan zijn slag thuis gehaald. De lichte islamisten van AKP kunnen zich nu beroepen op een presidentieel systeem met een veel krachtigere uitvoerende macht. In Turkije was de kiesslag een dubbeltje op zijn kant, met circa 51% van de kiezers die zich uitspraken voor de nieuwe grondwet.

Bij ons echter hebben 77,1% van de Belgische Turken zich uitgesproken voor meer macht voor Erdogan. En dat vindt Kamerlid Hendrik Bogaert bijzonder kwalijk. In een ondubbelzinnige tweet maakt hij een oproep tot het onmiddellijk afschaffen van de dubbele nationaliteit omdat het huidig systeem “niet houdbaar is”. Ook Erdogan en zijn grondwet krijgen een sneer uit de pan als zijnde “autoritair”.

Het eeuwig Belgisch debat: de dubbele nationaliteit

Het debat over de dubbele nationaliteit werd (opnieuw) geopend in België toen toenmalig Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) afgelopen zomer een lans brak voor het afschaffen ervan in een interview met Het Belang Van Limburg. De opvolger van Demir rond dit thema in de Kamer, Sarah Smeyers, gaf midden maart mee dat het afschaffen van de dubbele nationaliteit “juridisch niet lukt”. In de plaats hiervan schoof Smeyers dan maar een verplicht burgerschapsexamen naar voren, maar ook dat werd afgeschoten door premier Charles Michel (MR). “We kunnen geen tweederangsburgers hebben”, zei Michel er toen over.

Maar de CD&V reageerde genuanceerd positief op het zomervoorstel om dubbele nationaliteiten af te schaffen. Partijvoorzitter Wouter Beke had toen praktische bezwaren, onder meer over hoe men dan de nationaliteit van terroristen moest afnemen, maar vond het naar eigen zeggen logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft. Ook jongerenvoorzitter van CD&V, Sammy Mahdi, liet vorige maand een gelijkaardig geluid horen: “Ik zie het nut niet in van de dubbele nationaliteit”.

Bogaert staat dus niet alleen in zijn partij met zijn standpunt, maar het is wel de eerste keer dat die positie in de CD&V zo radicaal gebracht wordt, zonder nuances en reservaties. Bogaert kreeg al steun van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar deze vroeg zich wel af in hoeverre het voorstel kan gedragen worden en of het niet eerder om een leeg ballonnetje gaat.

Tussen regeringspartners CD&V en N-VA botert het over het algemeen niet zo goed. Vorige week zei Demir nog dat de CD&V de “nieuwe moslimpartij” is en dat de christendemocraten moslims “zien als kiesvee”. Hendrik Bogaert, die deel uitmaakt van de rechtervleugel in de CD&V, zei toen dat dit niet klopte en dat je de “de plaats van de CD&V kan […] vergelijken met die van het cultuurchristendom”.

https://www.facebook.com/hendrik.bogaert.9/posts/1258340534278712

Wat is dat dan, de dubbele nationaliteit?

Er is sprake van dubbele nationaliteit wanneer een natuurlijke persoon burger is van twee verschillende staten. Dit is mogelijk omdat men op verschillende manieren burger kan worden van een land en men niet altijd zijn oorspronkelijk burgerschap verliest bij de winst van een ander. Bij burgerschap horen allerlei rechten en plichten die een reden kunnen zijn voor een individu om te kiezen voor meerdere nationaliteiten (rechten) of voor een staat om het toe te laten (plichten).

Landen als Libië, Syrië en Marokko (maar niet Turkije) verbieden zelfs het afstaan van hun nationaliteit. In België daarentegen is het pas sinds 2008 mogelijk om de Belgische nationaliteit te cumuleren met een andere. Daarvoor verloor je dus de Belgische nationaliteit op het moment dat je een andere verwierf.