“En laten we zeggen: het heden en het verleden ofzo. De twee kanten van de tijd, een paar kilo’s verschil…” Met die woorden beschreef Bart De Wever-impressionant Ivan Pecnik gisteren zijn ‘tête à tête’ in het VTM-programma ‘Tegen De Sterren Op’ met de echte partijvoorzitter van de N-VA. Voor een keer geen debatten of persconferenties, maar een burgemeester met macht binnen en buiten het Antwerpse stadhuis die onbezonnen enkele minuten aan komische zelfreflectie doet.

Alvorens het over politiek te hebben, beet De Wever zelf met een knipoog de spits af door het te hebben over het overgewicht van zijn tegenspeler: “Die marathon wordt niks op die manier, ge zult u wat moeten soigneren!” Over eventuele frituurbezoeken werd later in het gesprek duidelijk dat de voorzitter een eigen tactiek heeft uitgedacht: “Ik ga nu incognito, ik stuur mijn vrouw!”

“De schuld van Ben Weyts!”

Het duurde echter niet lang voor ook de afgelopen turbulente periode die De Wever en zijn partijpolitici doormaakten aan bod kwam. De ‘gierigheid’ van Siegfried Bracke, het mobiliteitsbeleid van minister Ben Weyts en het vaak bekritiseerde migratiebeleid van staatssecretaris Theo Francken passeerden de revue, maar de gast van de avond liet zich niet onder de mat praten. Patrouilletroepen uit Brussel die vaststaan op de ring rond Antwerpen? “Da’s de schuld van Ben Weyts!” De boten zitten vol? “Da’s de schuld van Theo Francken!”, waarmee hij in feite de echte kritiek op zijn secondanten relativeerde met een kwinkslag.

Toen aan Pecnik-De Wever gevraag werd wie zijn favoriete partijleden zijn, antwoordde deze in eerste instantie over andere partijen. Open-Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten lag in de bovenste schuif, omdat ze “ondanks nooit een verkiezing te winnen wel steeds enthousiast blijft”. ‘De sossen’ bezorgen hem dan weer al zijn kiezers, wat leidde tot een grote waardering van de echte De Wever. Bij de N-VA ligt het moeilijker, ‘die mensen’ probeert Pecnik-De Wever liever te vermijden.

Hoogtepunt van het gesprek was misschien wel wanneer Pecnik-De Wever opsomde met welke drie politici hij graag zou stranden op een onbewoond eiland: “Oh, da’s ne gemakkelijke! Sowieso Filip De Winter, Kristof Calvo en Wouter Beke… Om die daar dan achter te laten en ‘stillekes’ terug naar huis te komen!” Een stevige handdruk van de echte De Wever sprak boekdelen.

Met “Dat viel nog mee!” besloot de partijvoorzitter zijn verschijning voor een luid applaudisserend publiek.

Politici op televisie

Over politici op televisie en in amusementsprogramma’s is al gezegd en geschreven, veelal kritisch. De N-VA wou in 2002 politici nog verbieden om deel te nemen aan TV-spelletjes. Vlaams parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) zei hierover in 2002: “Wij hebben genoeg van de verkleutering van de politiek door parlementsleden die denken dat ze verkozen zijn om de plezante uit te hangen. Politici moeten hun werk doen in het parlement en niet in spelletjesprogramma’s. Punt uit.” De ironie van het lot wil dat volgens veel analisten de N-VA haar huidige populariteit op zijn minst deels te danken heeft aan de succesvolle deelname van voorzitter Bart De Wever aan het quiz-programma De Slimste Mens in 2009.

Ook recent was er controverse over een deelname door een politicus aan het zelfde quizprogramma. Toen Raoul Hedebouw van de communistische PVDA eind vorig jaar meedeed aan het programma vroeg onder meer Gwendolyn Rutten (Open Vld) zich af waarom Hedebouw “zomaar een resem platitudes [kan] verkondigen?” op televisie. Sommigen, waaronder ook diezelfde Rutten, vroegen zich dan af waarom ook niet Vlaams Belang’ers aan zo’n programma’s zouden kunnen meedoen.

1 REACTIE

Comments are closed.