Amerika voert raketaanvallen uit op legerbasis Assad

1
2339

De VS heeft een positie van het leger van Syrisch leider Bashar al-Assad bestookt met Tomahawk-raketten. De aanval vond plaats nadat enkele dagen geleden een gasaanval werd geregistreerd in Syrië met tientallen doden. Hierbij vermoedt een groot deel van de internationale gemeenschap de hand van Syrisch leider Bashar al-Assad. Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft het over een “gerichte militaire aanval” en zegt dat er geen onduidelijkheid kan zijn dat “Syrië verboden chemische wapens heeft gebruikt.”

De VS heeft negenenvijftig Tomahawk-raketten ingezet tegen de Syrische militaire basis nabij Homs. Men denkt dat van hieruit de eerdere gasaanval is ingezet. Een Tomahawk-raket is een subsonische kruisraket die kan ingezet worden tegen gronddoelen. De projectielen werden ingezet vanop verschillende Amerikaanse oorlogsbodems in de Middellandse Zee. Het gaat om een beperkte aanval, eerder bedoeld als diplomatiek signaal dan als tactisch middel.

Trump, de vredeshavik

De Amerikaanse demarche is enigszins opvallend. Donald Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne verschillende malen uitgehaald naar “buitenlandse avonturen” en zelfs specifiek zich duidelijk opgesteld tegen een militaire interventie in Syrië. Tegelijkertijd zei Trump ook voorheen dat de ‘red line’ (de lijn in het zand die het gebruik van chemische wapens moest voorkomen) die oud-president Barrack Obama (Dem.) had opgesteld een zwak gegeven was. Dit omdat die niet werd afgedwongen tijdens een eerder voorval. Trump heeft nu duidelijk ervoor gekozen om dat wel te doen.

Trump zei over de aanval: “Vanavond heb ik een doelgerichte militaire aanval bevolen tegen Syrië”. En nog: “Er kan geen twijfel zijn dat Syrië verboden chemische wapens heeft gebruikt, zijn verplichtingen heeft verbroken opgelegd door de Chemische Wapensconventie en de oproepen van de VN-veiligheidsraad heeft genegeerd. Jaren aan pogingen om Assad zijn gedrag te veranderen hebben gefaald en zeer dramatisch gefaald”, aldus de Republikeinse president.

Trump heeft gekozen voor een beperkte aanval. In het geval van de interventie in Libië in 2011 is destijds gekozen voor een grootschalig afdwingen van een ‘no-flyzone’ en het vernietigen van allerlei radarinstallaties. Dit is nu niet het geval. De mogelijkheden in Syrië waren ook enigszins militair beperkt gezien de enorme luchtcontrole die de moderne Syrische luchtafweerstellingen kunnen opleggen.

Trump orders strike on Syrian military targets

President Donald Trump said he ordered a targeted military strike on an airfield in Syria where the chemical attack was launched.READ MORE: http://globalnews.ca/news/3362868/u-s-strikes-syria/

Publiée par Global News sur jeudi 6 avril 2017

VS waarschuwde Rusland

De Amerikaanse overheid zou het Kremlin op voorhand hebben verwittigd zodat het eventueel militair personeel/materiaal kon verwijderen van de site. Toch zijn Rusland en uiteraard de Syrische bondgenoot niet te spreken over de raketaanval.

Rusland zegt dat de aanval in strijd is met het internationaal recht. Het overweegt om “alle militaire contact” met de VS te verbreken. Dit kan grootschalige gevolgen hebben, gezien de VS in Syrië (in coördinatie met Rusland) een belangrijke luchtrol speelt tegen IS. Indien Rusland en Syrië dit zouden verhinderen zal dit grootschalige gevolgen kunnen hebben die mogelijk de bewegingsvrijheid van IS vergroten.

De woordvoerder van Russische president heeft het over een “agressieve aanval tegen een soevereine staat onder valse voorwendselen”. Dit omdat Rusland en Syrië volhouden dat de gasaanval niet door het toedoen was van Assads strijdkrachten, maar de schuld van de rebellen (die een gifgasdepot in handen zouden gehad hebben).

Syrië beschikt over relatief moderne S-300-luchtafweerinstallaties die door vriend en vijand gerespecteerd worden. Bovendien heeft het Syrische leger ook beschikking over vele gebergtes waar ze die anti-luchtwapens kan verstoppen, hetgeen een effectieve ‘check’ kan opleveren op Amerikaanse luchtontplooiing in de regio.

De gouverneur van Homs Talal Barazi laat weten dat de materiële schade nabij Homs immens is en er brand is uitgebroken. Op de Syrische staatstelevisie wordt alvast een standvastige boodschap verkondigd. “Het Syrische leiderschap en beleid zal niet veranderen. Dit doelgericht aanvallen was niet de eerste maal dat dit gebeurde en ik geloof niet dat het de laatste keer is”, zei Barazi.

https://twitter.com/CT_operative/status/850254993298817024

Reacties

De traditionele bondgenoten van de VS, Israël en het VK reageren bijzonder positief. Men heeft het daarbij over een “gepast antwoord” dat moest ingezet worden tegen een “barbaars regime”. Beide landen zijn al langer zeer antagonistisch tegenover de Assad-regering en het VK was ook voorheen bij een eerder incident te vinden voor militair optreden. Saudi-Arabië, die verschillende jihadistische rebellengroepen in de Syrische conflictzone steunt, noemde de militaire aanval een “moedige beslissing”.

Verwacht wordt dat de VN nu snel zal samenkomen.

Opvallend: vandaag heeft Trump voor nagenoeg de eerste keer een bijna unanieme positieve verslaggeving gekregen in de Amerikaanse pers. Deze was vroeger veelal uitgesproken negatief behalve bij de rechtse media zoals Fox News en Breitbart. Dit zowel tijdens de verkiezingen als erna. De geciteerde motivatie van Trump – het zicht van dode kinderen op de televisie – kan rekenen op veel (pers)sympathie.

Zelfs Hillary Clinton (Dem.), Trumps bittere rivale tijdens de Amerikaanse verkiezingsstrijd in 2016, is samen met haar partij akkoord met de luchtaanval. Gisterenavond riep Clinton tijdens een toespraak zelfs nog op tot het vernietigen van alle Syrische vliegvelden zodat “Assad zijn burgers niet meer kan bestoken”.

1 REACTIE

  1. Sinds de interventie in Irak van oorlogsmisdadigers Bush en Blair, die handelden op basis van fake news, ben ik heel wat voorzichtiger geworden in het aanvaarden van argumentatie van het zogenaamde vrije Westen. Als men een onderzoek wil starten naar de waarheid, dat men zich dan naar rebellengebied begeeft. Men heeft daar de toestemming van Assad niet nodig. Er is 1 klein probleempje. Binnen de kortste keren wordt men daar gegijzeld. Geen losprijs betalen, het hoofd kwijt. Letterlijk dan. Als men vanuit de VN de zogenaamde gematigde rebellen ondersteunt, dan kan er toch geen probleem zijn om ter plaatse een onderzoek te voeren. Waarop wacht men?