Amerika voert druk op bij Iran

0
860

Deze week liet de VS heel wat kritische geluiden horen richting Iran. Verscheidene ministers en de Amerikaanse president zelf namen het land op de korrel en waren niet mals voor het nucleair akkoord dat getekend werd in 2015 en tikten het land meerdere malen op de vingers.

Woensdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson nog dat Iran voortdurend provoceert in haar pogingen om landen in het Midden-Oosten te destabiliseren. Hiermee verwees hij naar hun acties in Irak, Syrië, Jemen en Libanon. In die conflicten steunt Iran rechtstreeks en onrechtstreeks de vijanden van de VS. Ook blijft het land samenwerken met terreurorganisatie Hezbollah.

Hij gaf aan dat de nieuwe Amerikaanse regering haar beleid ten aanzien van Teheran zal bijsturen, zowel ten aanzien van het nucleair akkoord als ten aanzien van de politiek bij de landen in de regio. Deze aankondiging viel samen met het bezoek van Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis aan Saoedi Arabië. Mattis zei in Ryad dat het destabiliserend gedrag van Iran moest aangepakt worden om het conflict in Jemen op te lossen. “Overal waar je problemen ziet in het Midden-Oosten vind je Iran,” aldus de minister. James Mattis zelf is op rondreis in de regio bij Amerikaanse bondgenoten en strategische partners. Hij kent de regio erg goed. In het verleden was hij drie jaar lang het hoofd van de militaire operaties in het Midden-Oosten.

Wantrouwen

President Trump beval al aan zijn diensten om na te gaan of de opschorting van de sancties tegen Iran in het kader van het nucleair akkoord de nationale veiligheid van de VS niet in gedrang brengen. De Republikeinen zijn al altijd hevige tegenstanders van dat akkoord geweest. Donald Trump noemde het altijd het slechtste akkoord ooit onderhandeld.

Het wantrouwen is alleen maar gegroeid na de gebeurtenissen in Syrië. Daar bleek dat het akkoord dat door Obama met Syrië werd gesloten en moest zorgen voor de verwijdering van chemische wapens een lege doos. De huidige regering vreest dan ook dat Iran te veel gekregen heeft en er te weinig garanties zijn voor Amerika.

Volgens Rex Tillerson is een van de fouten in het akkoord met Iran dat het enkel kijkt naar het nucleair programma, maar alle overige dreigingen die Iran kan vormen laat bestaan. Zelf zei Trump dat Iran de “geest van het akkoord niet respecteert”. Hierbij doen ze zichzelf zeker geen dienst, aldus de president.

Iraans minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif reageerde via Twitter en zei dat Amerika zelf haar beloftes moet nakomen.

Reactie

Voor het overige blijft het theocratische land opvallend mild in haar retoriek. Veel Iraniërs geloven niet dat Amerika zich uit het akkoord zal terugtrekken, aangezien ook Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland het akkoord mee getekend hebben.

Afgelopen dinsdag hield Iran ook een jaarlijkse militaire parade ter ere van het leger. Het semi-officiële Fars nieuwsagentschap citeerde Khamenei die enkele bevelhebbers toesprak en verklaarde: “Vandaag is het versterken van de economische fundamenten de topprioriteit voor het land”. De gebruikelijke anti-Amerikaanse retoriek werd niet opgedreven.