Afghanistan: VS doodt 36 IS-strijders met ‘moeder aller bommen’

3
973

Donderdag voerde Amerika een aanval uit waarbij een ‘MOAB’-bom op IS-stellingen in Nangarhar, Afghanistan geworpen werd. MOAB staat voor ‘Massive Ordnance Air Blast’, maar wordt ook wel ‘Mother Of All Bombs’ genoemd omdat het de krachtigste conventionele bom is die ter beschikking van het Amerikaanse leger staat. De Afghaanse overheid laat weten dat zeker 36 IS-strijders bij de luchtaanval zijn uitgeschakeld.

De MOAB is de krachtigste niet-nucleaire bom in het arsenaal van de VS. De MOAB is negen meter lang, weegt meer dan 10.000 kilogram en werd gedropt door een MC-130-transportvliegtuig (de ‘special operations’-uitvoering van de gewone C-130), dit omdat gewone bommenwerpers het projectiel niet kunnen dragen. Het was de eerste keer dat de VS deze uiterst krachtige bom gebruikten op het slagveld. Het Afghaans ministerie van Defensie laat weten dat er zeker 36 IS-strijders werden gedood.

Precisiewapen

Een thermobarische bom is een conventioneel explosief dat gebruikmaakt van zuurstof in de lucht als oxidator. Dit brengt met zich mee dat het wapen sterker is dan een gewoon explosief van vergelijkbare grootte met interne oxidators. Ook produceert een thermobarisch wapen een drukgolf en thermische golf die langer aanhouden dan bij een gewoon explosief. Thermobarische wapens zijn vooral effectief in relatief gesloten gebieden zoals steden, tunnels, grotten en gebouwen zoals bunkers.

De technische naam van de MOAB is GBU-43. De MOAB is een geleide bom die (relatief) precies kan ingezet worden. In maart 2003 werd de eerste succesvolle test uitgevoerd van het wapentuig. De bom, geproduceerd door Dynetics Inc, wordt gedropt vanuit een kooi in een vliegtuig en gebruikt GPS om het doel te vinden. Er zijn controleerbare vinnen aan het wapen die het kunnen bijsturen waardoor er met een accuraatheid van minder dan 8 meter kan gewerkt worden. In 2007 heeft Rusland een thermobarisch wapen getest die de ‘vader van alle bommen’ werd gedoopt. Deze bom zou tot vier keer krachtiger zijn dan de MOAB.


Het doel van het Amerikaanse bombardement was een tak van IS: IS-Khorasan. Die groep had zich ingegraven in de bergen van Afghanistan, waar ze versterkte bunkers en tunnels hadden uitgebouwd. Volgens generaal John Nicholson was dit dan ook de geknipte munitie om die obstakels uit te weg te ruimen en het momentum van het regeringsoffensief tegen IS in Afghanistan gaande te houden.

Toch was niet iedereen in de Afghaanse politiek akkoord met de Amerikaanse luchtaanval. Oud-president van Afghanistan Hamid Karzai veroordeelde reeds de aanval en zei dat dit niets te maken had met de strijd tegen terreurgroepen, maar veeleer met het testen van krachtige wapens in conflictsituaties. Ook riep hij op om de activiteiten van de VS tegen te houden. Karzai was van 2002 tot 2014 president van Afghanistan.

Afghanistan in precaire situatie

Sinds ‘Operation Enduring Freedom‘ – de Amerikaanse interventie in Afghanistan na 9/11 – op zijn einde liep, zijn het hoogdagen voor fundamentalistische rebellen in Afghanistan. Deze islamistische rebellen in Afghanistan zijn de Taliban en het jongere IS. Hoewel het Afghaanse leger nog heel wat ondersteuning krijgt van onder meer de VS zijn de regeringstroepen dun gespreid en is er brede angst dat het Afghaans leger door uitputting zou kunnen imploderen.

Wanneer er een offensief wordt ondernomen door de rebellen worden de beste regeringstroepen in allerijl gemobiliseerd en richting de ‘hot zone’ gestuurd, maar de overheid is onvoldoende in staat om het land in zijn geheel onder controle houden.

Momenteel zijn heel wat regio’s in het land onder controle/invloed van de Taliban of IS. In het noord-oosten van het land is Kunduz bezet gebied en in het noord-westen is bijna het hele grensgebied met Turkmenistan onveilig. Daar komt bij dat de hele zuidelijke middenstrook van het land tussen Farah en Chost onder controle of sterke invloed staat van de Taliban of IS. Bijgevolg zou het hele land wel eens opnieuw kunnen vallen aan een Talibanheerschappij net zoals de situatie in Afghanistan voor 9/11.

De veiligheidssituatie in Afghanistan, in november. http://www.understandingwar.org
De veiligheidssituatie in Afghanistan, in november. http://www.understandingwar.org

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Rob Steenwinkel

  De belofte om 90 miljoen Amerikanen weer aan het werk te helpen………..wil Trump oplossen door het overal gooien van bommen!
  De “intelligentie” van de Amerikaanse presidenten is nu zeer zeker vergelijkbaar met veel van die Afrikaanse “Leiders”!
  Eigenlijk niet veel beter maar ook niet veel slechter! https://uploads.disquscdn.com/images/605e7ff259ccfb91425dfd6b894218bb1505b6cf6103c5872369a1bd5e8eddff.jpg

  • Kritische Geest

   U schijnt Trump zeer goed te kennen? Hoe lang zijn jullie al zo goed bevriend?

 • 方腾波

  Waar is je bron van al die informatie ?
  Hoe weet je zo zeker dat dit geen #fakenews is, net als de gasaanval in East Ghouta, Syrie ?